Satu Mare a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administrației românești

La Satu Mare abia azi s-au împlinit 100 de ani de la eliberarea de către armata română a teritoriilor de nord-vest, este ziua instaurării administrației românești. Dimineața la ora 9.00 sătmărenii au asistat la dezvelirea plăcii comemorative care înscrie numele celor care au fost delegați prin credenționale să reprezinte pe sătmăreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulie din 1 Decembrie 1918.

La eveniment au participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, deputatul Romeo Nicoară și alții. După intonarea Imnului de Stat a luat cuvântul Zamfir Danciu care a vorbit despre importanța evenimentului de acum 100 de ani.

Avem datoria azi, ca să păstrăm în sufletele noastre numele celor care au făcut Unirea cea Mare: avocatul Ilie Carol Barbul, dr. Mihai Popp, avocat, Iosif Șutai, motortehnic Vasile Roca, arhitect, Ioan Dobrean, posesor și negustor.

Preotul militar Cristian Silaghi a sfințit placa, după care a luat cuvântul George Vulturescu care a vorbit despre această frumoasă zi de 19 aprilie, zi în care eroica armată română a eliberat orașul. Au fost prezentate momentele sosirii oficialităților armatei și predarea practic a orașului Satu Mare. Nu ca și dușmani am venit ci ca prieteni, a spus generalul Davidoglu.

Poetul George Vulturescu a dat cuvântul membrilor Cenaclului Afirmarea Ioan Anițaș, Cornel Burcea, Dana Criste, Mihai Sas, Carol C. Koka, Ioan Tipu Sălăjanu care au citit din creațiile lor patriotice.

La ora 9,30 la Muzeul de Istorie Satu Mare a fost vernisată expoziția ”100 de ani de la instaurarea administrației românești”. Numeroase documente hărți, și obiecte istorice stau mărturie acestui măreț eveniment. Au fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Rus, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, directorul Direcției de Cultură Zamfir Danciu, comandanții structurilor M.Ap. N și MAI din județ.

La Cimitirul Eroilor a avut loc un ceremonial militar în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru patrie.

În continuare a avut loc parada militară pe traseul spre Centrul vechi, unde parada a sosit la ora 12.25. Aici o fanfară militară a intonat Imnul de Stat al României, după care a avut loc un ceremonial religios. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș a rostit o cuvântare referitor la evenimentele de acum 100 de ani, România s-a eliberat cu ajutorul lui Dumnezeu. Noi datorăm astăzi respect celor care au luptat pentru realizarea acestui ideal. Ministrul Apărării Naționale a transmis un cald salut tuturor veteranilor de război. Astăzi peste 1.00 de militari servesc patria sub drapel, departe în teatrele de operațiuni. Ca țară NATO România se achită de obligațiile asumate. S-au alocat 2% din PIB pentru modernizarea armatei și se face totul pentru întărirea industriei de apărare.

Au fost depuse coroane de flori la Statuia Ostașului Necunoscut din partea Guvernului României, Municipiului Satu Mare, Consiliului Județean și Ministerului Apărării Naționale. A urmat momentul defilării unităților prezente cu tehnică militară din dotare, iar cerul a fost brăzdat de avioanele Mig 21 și o formațiune de elicoptere Puma, aparținătoare de Baza 71 de la Câmpia Turzii. 

După-amiaza. începând cu orele 16.00, la Teatrul de Nord Satu Mare cei prezenți au participat la un simpozion la care au fost prezenți și au vorbit publicului profesorii universitari Ioan Bolovan și Liviu Pop.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 aprilie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.