A apărut recent numărul 1 din ianuarie – martie 2019 al Revistei ”Mărturii culturale”

A apărut recent revista trimestrială de cultură ”Mărturii culturale”, ianuarie-martie 2019, o revistă de înaltă ținută, acest număr fiind ilustrat cu lucrările poetului Vasile Mic. ”Vremea promisiunilor deșarte” este titlul editorialului semnat de directorul fondator al revistei Aurel Pop. Autorul face referiri la sărbătorirea Centenarului.

”Trist, dar realitatea o confirmă” scrie autorul, țăranul român își duce traiul de pe o zi pe alta, stând la poartă în așteptarea copiilor plecați în pribegie prin lume pentru un trai mai bun”.  Nici comemorarea tinerilor din decembrie 1989 nu anunța ceva bun. Se apropie alegerile europarlamentare, partidele se hărțuiesc fără cruțare. Tinerii sunt plecați, cei de vârstă a treia nu au curajul să schimbe macazul politic.

Viorel Câmpean se ocupă cu prezentarea familiei Șerbac pe plaiurile sătmărene. De un renume s-a bucurat Paulina, născută în 1855, viitoarea soție a lui Vasile Lucaciu, împărțind bune și rele vreme de 37 de ani. Sunt prezentați pe scurt toți membrii familiei Șerbac.

”Gheorghe Pituț, un postblagian”, scrie Maria Vida despre poetul în a cărui operă se disting două direcții opuse, așa cum se întâmplă cu toți marii creatori. Gheorghe Pituț este fiind puternic influențat de ideile blagiene.

Marta Cordea și Viorel Câmpean, la împlinirea a 100  de ani de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre, se ocupă cu ”Traducători sătmăreni ai liricii lui Ady Endre. Nae Antonescu spunea că există peste 300 de poezii ale lui Ady Endre traduse în limba română. Zece dintre ei sunt sătmăreni: Aurel Peia, George A. Petre, Costa Carei, Petre Nistor, Valentin Strava, Gabriel Georgescu, Vasile Herman, Livia Bacâru, Corneliu Balla, Nae Antonescu.

Alte titluri din revistă: Marin Pop, ”Din activitatea despărțământului Tășnad al Astrei după Marea Unire”, Carol C. Koka, ”Mihai Eminescu în geografia românească”, Ovidiu T. Pop, ”Gabriela Cavași, primul bibliotecar la Liceul Mihai Eminescu din Satu Mare”, Cristian Boloș, ”Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni”, Ana Cicio, ”Încântarea Sinelui pe… Scara cu fuștei”.

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare este primul liceu din România care a primit numele poetului național, scrie Ovidiu T. Pop. Între 7 și 8 noiembrie 2018 s-au desfășurat câteva evenimente legate de acest lucru. Cu acest prilej, Teodor Rif a ținut un discurs pe care îl puteți citi la paginile 35-36.

În continuare mai amintim eseul lui Ștefan Mazilu, ”Sub zodia falsului raționament”. Pe Dan Marius Cosma îl regăsim semnând ”Bumbi și Băiețașul”, un fragment din cartea pentru copii și adolescenți cu același titlu. La acest capitol, Carol Erdös semnează ”Petrilenii”, un fragment dintr-un roman în curs de apariție. Tot o proză scurtă semnează și Elena-Ioana Koka, intitulată ”Johanna – O poveste din cetatea Zothmar”.

La rubrica cronică literară, Lucian Gruia scrie despre imaginarul lui Costel Petrache din volumul de versuri ”Aripi de cer”, ”O trilogie notabilă” de Dorin Nădrău (SUA), ”Poezia, un fel de cruce cu aripi și gheare/ crescută în carne…pe alocuri” de Mihaela Meravi.

Adriana Botez semnează la Cronica literară ”Cea mai prezentă absență!- glose la volumul ”Breaking News pentru absenți”, de Constantin Stancu. Petre Isachi scrie despre parabolele oglinzilor Themis, romanul confesiv al lui Gheorghe Ungureanu, iar Cristina Ștefan prezintă micul roman al lui Milan Kundera, scriitor ceh ”Identitatea și ignoranța”.

Așa cum ne-a obișnuit număr de număr, Ioan Nistor este prezent cu ocheanul, din Turnul Pompierilor… (jurnal in/util). Mai consemnăm în acest număr sunt prezenți o serie de poeți consacrați cu poemele lor: Dan Stoica, Francisc Edmond Balogh, Cristian Bodnărescu, Lia-Gabriela Koka și Angela-Melania Cristea.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.