Ziua Veteranilor de Război la Carei, pentru cinstirea celor ce au luptat pentru țară

Marți 7 mai, începând cu ora 11.00, în Sala Cavalerilor de la Castelul din Carei, a fost organizată Ziua Veteranilor de Război, spre cinstirea acelora care cu arma în mână au luptat pentru Patrie. Au fost prezenți maiorul Bujor Racz din partea Centrului Militar Județean Satu Mare locotenent – colonel (r) Zorin Platec, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Satu Mare, colonel (r) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice Tempora Satu Mare.

Moderatorul evenimentului a fost Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei. De asemenea au fost prezenți elevi din mai multe clase de la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” Carei, Liceul ”Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic Carei împreună cu profesorii și alți invitați.

În cuvântul său, maiorul Bujor Racz a făcut referire la importanța Zilei Veteranilor de Război, măcar o zi într-un an să marcăm ziua lor, a celora care au luptat în războaiele mondiale pentru țară. În această zi ne aplecăm frunțile în memoria lor, a eroilor și veteranilor de război. Fiecare dintre noi poate avem câte un reprezentant care a luptat sau a căzut apărându-și țara, a cunoscut ororile războiului sau a lagărelor de prizonieri.

Lt. colonel (r) Zorin Platec, președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Satu Mare a spus că în anul 1996, la propunerea Muzeului Județean de Istorie s-a marcat pentru prima dată această zi. Avem datoria ca să-i cinstim pe eroii noștri, pe cei care au luptat pentru Patrie. Ziua Veteranilor de Război este ziua când ne aducem aminte de acești bravi luptători. Lt. colonel (r) Zorin Platec a dat citire Manifestului Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” cu ocazia acestei zile. În mesaj se dă glas înaltei cinstiri de care se bucură veteranii de război, tot mai puțini în fiecare an.

Colonelul (r) Voicu Șichet a precizat că veteranii de război sunt aceia care au luptat alături de cei care au căzut pe front, aceștia fiind socotiți sfinți de Biserica Creștină. A vorbit despre inițiativa de a ridica catarge cu tricolor în Anul Centenar în mai multe locuri din județ și în special în școli. Și la Carei a fost ridicat un asemenea catarg. Din păcate, după război, în condițiile în care puterea a fost preluată de comuniști, aceștia i-au trimis în închisoare pe mulți veterani de război deoarece au luptat contra Uniunii Sovietice. După 1990 s-a încercat repararea acestor greșeli.

Colonelul (r) Voicu Șichet a vorbit despre un veteran de război, pe nume Pătrașcu Dumitru, care a făcut șapte ani armată, a ajuns până la cotul Donului, a luptat și pe frontul de vest, pierzându-și un picior, apoi a dat citire unei poezii despre veteranii de război de Vasile Militaru.

Au avut apoi cuvântul elevii Adrian Sabău și Emilia Berciu. Aceștia au citit câte un eseu, având tematică patriotică, despre veteranul de război Nicolae Stoian. Au fost amintiți vitejii voievozi, apărători de țară, revoluționarii de la 1848, luptătorii din cele două Războaie Mondiale. La 25 Octombrie 1944 a fost eliberată ultima brazdă de pământ, orașul Carei.

Tot cu ocazia Zilei Veteranilor de Război a fost organizat un stand de orientare în domeniul militar. Aici doritorii au primit explicațiile maiorului Bujor Racz. A fost organizată o expoziție de fotografii din timpul Primului Război Mondial.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 7, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.