La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare a apărut numărul 8 al revistei ”Nos essais”

În ziua de 9 mai, elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare, în frunte cu directorii Liviu Rotaru și Nicoleta Cherecheș s-au adunat în număr mare în sala festivă Dr. Vasile Lucaciu, pentru a asista la lansarea unui nou număr al revistei în limba franceză ,,Nos essais”.

Primul număr al revistei a apărut în perioada interbelică, în anul 1936, a spus profesoara Mariana Molnar, redactorul șef al revistei, profesoară de limba franceză. În perioada interbelică au apărut patru numere, urmând ca tradiția să fie reluată după anul 1990, apărând încă 8 numere. Revista ”Nos esssais” (Încercările noastre) a fost cea mai importantă revistă a liceului, ea se datorează profesorului Aurel Peia. Revista a fost prima publicație ce apare, în limba franceză, pe teritoriul orașului Satu Mare.

Așa cum sublinia Nae Antonescu în ”Școala sătmăreană”, numărul din noiembrie 1972, ”Cel dintâi număr a produs o vie impresie… S-au primit scrisori de încurajare de la profesorii de limba franceză din toată țara”. Directorul misiunii franceze din România, M. Dupont, scria în scrisoarea pe care a trimis-o redacției: “Revistei nu-i lipsește nimic la nașterea sa, nici puternica ambiție intelectuală, cea care ridică pe oameni, nici larga curiozitate… Și ce emoție pentru noi, să primim din îndepărtatul Satu Mare această mică revistă de franceză, aș zice această revistă franceză”.

Lansarea revistei se petrece într-un an aniversar, se împlinesc 100 de ani de la începutul liceului în limba română, după preluarea de către statul român al clădirii. Încă din anul 1919 în Liceul ”Mihai Eminescu” s-a introdus învățarea limbii franceze două ore pe săptămână, iar în anul 1925 elevii dădeau bacalaureatul și din limba franceză.

Profesoara Mariana Molnar a prezentat pe larg revista. Putem citi materiale interesanta scrise de profesoara Carmen Bratosin ”Jurnal de primăvară”, un interesant eseu despre Emanuel Martonne și Robert Ficheux, doi geografi care și-au adus contribuția la stabilirea granițelor României Mari.

Răsfoind revista, recomandăm cititorilor eseurile ”Le fonctionement du Lycée Eminescu de Satu Mare a ses débuts (1919-1920)”, ”Mihai Eminescu, le patron spirituel du college dans des représentations artistiques”. În revistă semnează poeme Andreea Gavrilă și Bucsi Szofia din clasa a X-a A, Elena Ioana Koka, profesorii Carol C. Koka și Lia-Florica Koka, absolvenți ai liceului în anul 1967. ”Voyage en France”, este eseul semnat de Pop Iulia din clasa a IX-a A, ”Interview avec des francaises venues a Satu Mare”.

Adresăm sincere felicitări doamnei profesoare și întregului corp de colaboratori pentru nobila misiune pe care au asumat-o, de continuatori ai unei tradiții frumoase de 83 de ani.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.