A apărut numărul 38 al revistei ”Vitralii”, dedicat împlinirii a 29 de ani de la înființarea S.R.I.

La 26 martie 2019 s-au împlinit 29 de ani de la înființarea S.R.I. care de atunci a străbătut un drum destul de plin cu obstacole, provocări și incertitudini. S.R.I. a parcurs mai multe etape în urma cărora instituția a devenit performantă și credibilă, cu reale capacități de sesizare oportună a oricăror amenințări și pericole la adresa securității naționale și internaționale.

Tot un articol aniversar publică Comitetul Executiv al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din S.R.I. la împlinirea a 25 de ani de la constituire.

Revista conține articole de istorie, dintre care se remarcă ”Dubla semnificație a zilei de 24 ianuarie”, de col. (r) dr. Aurel V. David, ”Femeile românce participă activ la lupta pentru libertate și unire” de lt.col. (r) Maria Someșan, ”Condamnarea lui Eugen Cristescu la moarte pentru ”Crimă de război și dezastrul țării”, de col.(r) dr. Tiberiu Tănase și ”Dobrogea, cauza și lupta oamenilor ei”, de profesor Ștefan Lăpușan.

Și în acest număr se publică un vast articol despre opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu, insistându-se asupra opoziției prin alimentarea propagandei externe. Articolul este semnat de gl.bg. (r) Vasile Mălureanu.

Sub titlul ”Frații în veci vor fi frați”, revista prezintă file din epopeea primirii trupelor române în Bucovina, Transilvania, Crișana și Banat în anii 1918-1919, articol semnat de col.(r) dr. Aurel David.

La rubrica ”Memorie profesională”, este publicat un studiu de caz ”Un altfel de Olandez zburător”, semnat de gl.bg.(r) Vasile Mălureanu. La rubrica ”Atitudini” putem citi ”Conceptul de Societate deschisă”: vulnerabilitate pentru securitatea națională?”, scris de col.(r) Alexandru Borșanu sau ”Visceralitatea ca fenomen psihosocial indus”, de col.(r) Viorel Pop. De asemenea putem afla lucruri interesante despre ”O nouă față a lui Mihai Pacepa?” de col. (r) Hagop Hairabetian, sau ”Posibilul adevăr – posibila transrevoluție” de col. (r) Ion Șandru.

La fel de interesante sunt și articolele din cadrul rubricii ”În sprijinul culturii de securitate”, cu articole semnate de col. (r) Liviu Găitan și dr. Alba Popescu. Revista mai conține ”Note de lectură”, nu lipsesc nici ”Paginile literare” și ”Din viața și activitatea ACMRR – SRI.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 mai 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.