Trupa Harag György a Teatrului de Nord va avea o nouă sală studio, pe strada Hám János

Ziua de vineri, 17 mai va marca un moment istoric și o adevărată zi de sărbătoare în viața Trupei Harag György deoarece în această zi se va pune piatra de temelie a noii săli studio ce urmează să fie construită pe strada Hám János, pe un teren achiziționat cu sprijinul Fundației Proscenium și al guvernului Ungariei.

După evenimentul festiv de punere a pietrei de temelie (ora 14.00), bufetul teatrului va găzdui începând cu ora 17.30 lansarea volumului ”Personaje teatrale sătmărene” de Csirák Csaba, iar apoi, de la ora 18.00 va avea loc prezentarea versiunii digitalizate a volumului ”Istoria a 65 de ani (o monografie a istoriei teatrului maghiar sătmărean)”.

În încheierea acestei zile festive, iubitorii teatrului sunt așteptați la premiera spectacolului ”Scapin” în regia lui Bocsárdi László, regizor laureat al premiului UNITER și Jászai.

Distribuția spectacolului este oarecum neobișnuită, deoarece protagonistul este interpretat, e data aceasta, de o femeie. „În cazul acestui spectacol, prezența feminină în rol principal este esențială nu din punctul de vedere al tematicii, ci din cel al caracterului. (…) Scapin este un artist și o întrupare a artei și, cu toate că arta nu are sex, artistul este totuși înzestrat cu acea empatie prezentă doar la sexul feminin care poartă în sine nașterea unei noi vieți. Nu am urmărit să aduc pe scenă doar jovialitatea arhetipului unui slujitor masculin obișnuit.”– a declarat regizorul Bocsárdi László.

Scapin. Scappino. Escaper. Un adevărat performer-escape arist. Eliberarea unui artist. Există oameni care au capacitatea de a ieși din orice situație dificilă, astfel, ne pot scăpa, oricând, și pe noi din încurcătură. Cine este el? O marionetă, un donator, un slujitor care coboară în locul nostru în străfundurile iadului nostru interior, se mânjește cu jegul nostru intern, după care se oferă să ne purifice. De ce face toate astea? Oare pentru bani? Acest om este capabil să obțină, cu șiretlic, sume imense de bani de la bogătașii nătărăi, însă nu păstrează niciun ban pentru sine. Este o figură înfricoșătoare pentru simplul fapt că este caracterizat de indescifrabilitate. Groaznic, că, în caz de necaz, el este indispensabil. Este revoltător că avem nevoie de el. Stăm la cheremul lui pentru că suntem niște lași, ignoranți și mincinoși. Avem nevoie de cineva care descoase încurcăturile și cunoaște toate secretele. Avem nevoie de cineva cu care putem fi pe deplin sinceri, de cineva care, involuntar, așază în fața noastră acea oglindă, de cineva care ne ajută să îndreptăm urâțenia care sălășluiește în adâncurile sufletelor noastre. Dar ce facem oare cu acest spirit de excelență în momentul în care lucrurile se îndreaptă? Îi suntem datori, iar noi nu ne putem achita datoria deoarece, cu toate că faptele sale sunt înșelătorii, cuvintele sale sunt minciuni, în fapt, el nu poate fi mituit. Așadar, să scăpăm oare de el?

Distribuția: Diószegi Attila, Rappert-Vencz Gábor, Márkó Eszter, Budizsa Evelyn, Bodea Tibor, Nagy Csongor Zsolt, Orbán Zsolt, Moldován Blanka, Zákány Mihály și Budai József. Décor: Bartha József, scenograf laureat al premiului UNITER, costume: Kiss Zsuzsa, compozitor: Bocsárdi Magor, mișcare scenică: Bezsán Noémi, light-designer Baumgartner Sándor, asistent decor: Cristian Gătina, asistent: Bogár Barbara, regizor tehnic: Varga Katalin, sufleor: Tamás Ágnes.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 15, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.