La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” fost lansată cartea ”Marea Unire și eminescienii sătmăreni”

Vineri, 14 iulie, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a fost lansată cartea ”Marea Unire și eminescienii sătmăreni”, cea de-a 16-a carte din seria ”Caietelor eminescienilor sătmăreni”. Au participat directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, prof. Liviu Rotaru, directorul adjunct și unul din autori, prof. Nicoleta Cherecheș, dr. Aurel Pop, editorul cărții, dr. Ovidiu T. Pop, profesorul Marius Horșia, Rațiu Sanda, profesor documentarist și profesorul Radu David. 

În sală au fost prezenți numeroși foști absolvenți ai acestui liceu, oameni de cultură din județul Satu Mare. Moderatorul evenimentului a fost prof. dr. Ovidiu T. Pop. După intonarea Imnului de stat al Româmniei, a urmat cuvântul de salut al directorului Liviu Rotaru, care i-a felicitat pe autori, inclusiv pe editorul dr. Aurel Pop. Această carte este o contribuție a sătmărenilor la Marea Unire din 1918. Câteva eleve au recitat versuri de Mihai Eminescu sau au interpretat un frumos cântec pe versurile marelui poet.

Dr. Felician Pop a spus că această carte care a fost scrisă cu acribie și cu exactitate, cuprinde pagini extraordinare. Din carte aflăm care au fost primii dascăli ai școlii, veniți la Satu Mare să contribuie la dezvoltarea culturii sătmărene. Acești dascăli au știut să educe tânâra generație în spirit patriotic. Felician Pop s-a referit și la faptul că astăzi tânăra generație suferă mai mult din punct de vedere spiritual, decât material. Meritul autorilor este de a se apleca asupra unor documente unice. I-a felicitat pe autori, spunând că au realizat o pagină importantă din cultura sătmăreană. Pe noi ne onorează faptul că pentru prima dată, un liceu din România a purtat numele lui Mihai Eminescu.

Profesorul Radu David, autor al monografiei liceului la care profesează, a remarcat documentarea extraordinară realizată de autori. În carte sunt documente de la Arhivele Naționale, de la Muzeul de Istorie, precum și o bibliografie amplă. Viitorii cercetători nu pot să ocolească această carte. Parcurgând cartea, cititorul își poate închipui cum se făcea carte în perioada interbelică. Vorbitorul a arătat că alte licee cu tradiție nu au o monografie a lor. Din rândul absolvenților colegiului național, s-au ridicat numeroși absolvenți care s-au decicat scrisului. Felicitări pentru fiecare autor în parte.

Dr. Aurel Pop, editorul cărții a arătat că mâine se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui poet național Mihai Eminescu, și se împlinesc tot atâția ani de la întemeierea de către Petru Bran a primei catedre de limba română. Unirea definitivă a României s-a realizat abia în 1921 când s-a votat prima Constituție a țării. Este bine că dascălii acestei școli i-au antrenat pe elevi în studiul documentelor. Acești tineri se vor întoarce la rădăcinile lor și vor contribui la dezvoltarea culturii sătmărene.

Din sală a luat cuvântul poetul Ioan Tipu Sălăgeanu care a citit câte un catren la adresa autorilor lucrării. În numele autorilor a vorbit Sanda Rațiu, care a arătat că această carte a apărut la sărbătorirea centenarului statului român. A mulțumit tuturor colaboratorilor pentru că au primit-o în colectivul care a redactat această frumoasă carte.

A mai luat cuvântul directorul adjunct Nicoleta Cherecheș, care a spus că ne-am reunit sub semnul unei cărți. A vorbit despre foștii profesori pe care i-a avut în anii de școală. Personal poate spune că și-a făcut întotdeauna datoria. A avut de învățat foarte mult și de la profesorii pe care i-a avut în facultate. S-a referit și la vechii profesori care au avut de jucat un rol împortant și în viața politică și culturală a orașului. A arătat apoi care au fost primele monografii ale școlii: cea făcută de profesorul Emil Tacu și cea scrisă de profesoara Munteanu Lucia. Din documente a avut prilejul să cunoască toată viața culturală a orașului. Școala a reprezentat pentru ea un model de seriozitate.

Profesorul Marius Horșia a vorbit despre redactarea acestei cărți, despre ideea de a scrie această carte, idee veche de doi ani de zile. A vorbit despre colaborarea excelentă pe care a avut-o cu colegii. Deși nu sunt eminescieni, ei au colaborat excelent la scrierea lucrării.

Prof. Carol C. Koka  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 14, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.