A fost lansată cartea ”Ioan Știru. Un fiu al poporului, Petru Bran și permanența vieții românești la Satu Mare”

Joi, 27 iunie, la Centrul Cultural ”Poesis” a avut loc lansarea cărții ”Ioan Știru, un fiu al poporului, Petru Bran și permanența vieții românești la Satu Mare”, carte îngrijită de Maria Gârbe. Volumul a apărut la Editura Eurotip din Baia Mare în 2019.

La lansare au fost prezenți: Dumitru Păcuraru, dr. George Vulturescu, dr. Lucian Cucuiet, Gheorghe Gheorghiade, Pop Nicolae, dr. Ovidiu T.Pop, preotul Gheorghe Pop, fiul lui Ioan Știrbu, dr. Viorel Câmpean, Ioan Anițaș, Lia-Florica Koka, Paula Horotan, Ioan Moldovan și mulți alții.

Moderatorul evenimentului cultural a fost dr. George Vulturescu care a spus că: “Încă o carte despre Petru Bran este bine venită pentru că și de astă dată aduce noutăți”. Nicolae Pop la rândul lui, s-a referit la faptul că preotul Ioan Știru a fost și un om de cultură, stimulator al activităților din localitățile unde a slujit. A condus coruri țărănești, coruri bisericești și corul Facultății de Geologie din Cluj. A fost multă vreme preot în Cicârlău și a avut meritul de a-și aduce contribuția în introducerea limbii române în școlile din Satu Mare. Au mai vorbit Gheorghe Ghiorghiade, dr. Ovidiu T. Pop, dr. Viorel Câmpean și fiul lui Ioan Știru.

Cartea are șase capitole. În primul capitol se prezintă personalitatea lui Petru Bran, pionierul unității de limbă și de neam, luptător pentru drepturile și independența națiunii. Petru Bran a fost întotdeauna alături de marea cauză a poporului român. În capitolul trei este tratată hotărârea lui Petru Bran de a salva limba poporului român și să militeze pentru unitatea ei. El s-a înscris în mijlocul tinerei avangarde. Spre finalul cărții aflăm contribuția lui Petru Bran în presa timpului și câteva note de corespondență.

Au trecut peste 30 de ani de când protopopul Ioan Știru nu mai este printre noi, scrie Maria Gârbe în Postfață. Printre manuscrisele rămase de la el se păstrează într-un sertar testamentar, spune mai departe, se află și cel după care s-a realizat prezentul volum postum.

Maria Gârbe a fost bibliotecară timp de 39 de ani la Satu Mare și Baia Mare. A absolvit Școala Postliceală de Biblioteconomie. La Satu Mare s-a transferat în anul 1975, unde s-a dedicat trup și suflet cărții și copiilor. A colaborat la publicațiile periodice ”Biblioteca”, ”Bibliotheca Septentrionalis”, ”Fascinația lecturii”, ”Pro Unione”, ”Mesagerul Albastru”, ”Foaie de informare”, și la cotidienele vremii.

Printre preocupările ei s-a numărat și poetul sătmărean Ioan Bran (1942-1988), de la care păstrează 60 de poezii pe care ”le lasă pentru alte vremuri”. Maria Gârbe a publicat următoarele cărți: ”Publicații seriale maramureșene postdecembriste” (2005), ”Cenaclul și Festivalul Vasile Lucaciu” din Cicârlău” (2008) și ”Livia Bacâru caiet biobibliografic” (2001) și (2013).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 iunie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.