Consilierul județean PNL Ileana Blidar propune și susține Proiectul ”Fii turist în Satu Mare”

În cadrul Ședinței ordinare a Consiliului Județean Satu Mare care a avut loc joi, 27 iunie 2019, consilierul județean Ileana Blidar a propus spre dezbatere și susținere Proiectul ”Fii turist în Satu Mare”. Proiectul va cuprinde toate obiectivele și resursele turistice din județ în scopul promovării județului Satu Mare pe plan regional, național și internațional, care să includă și serviciile necesare vizitatorilor.

La nivel județean există un program operațional finalizat în 2013 pentru promovarea a trei trasee sătmărene tematice: Acestea sunt: 1.”Peregrinare pe urmele timpurilor trecute” prin Satu Mare, Carei, Căpleni, Medieșu Aurit, Livada, Ardud, Hodod, Negrești-Oaș, Bixad, Soconzel, Ady Endre, Săuca Tășnad, Pir, Viile Satu Mare, Corund, Apa, Măriuș, Scărișoara, Petrești, Moftin și Bobald. 2.”Tradiții și obiceiuri sătmărene” care include localitățile: Negrești-Oaș, Vama, Petrești, Bogdand, Călinești Oaș, Andrid, Homorodu de Sus, Huta Certeze, Racșa, Prilog. 3. ”Satu Mare – Izvor de sănătate” care cuprind localitățile: Carei, Tășnad, Beltiug, Acâș, Valea Măriei, Vama, Bixad.

Ileana Blidar propune parteneriate cu primării, agenții de turism care să-și aducă aportul la nominalizarea și descrierea obiectivelor turistice de pe traseele existente, Satu Mare având și o valoare turistică deosebită, mai puțin cunoscută.

În cadrul traseelor turistice din județ apare și localitatea Prilog. Ileana Blidar propune să se includă în obiectivele turistice și cele două biserici din Prilog: Monumentul istoric Biserica Ortodoxă ”Nașterea Maicii Domnului” și Mănăstirea Greco-Catolică ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” fondată de călugărul Mihai Neamțu. Lista de obiective turistice propuse rămâne deschisă și pentru celelalte localități de pe traseele sătmărene existente.

Pentru finalizarea proiectului, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, vor fi depuse documentele necesare la Ministerul Turismului, înregistrarea la O.S.I.M. a proiectului și spre celelalte foruri de decizie, spre aprobare.

Prin parteneriatele care se vor crea, se va îmbogăți lista traseelor turistice din județ cu noi obiective care să crească valoarea și interesul pentru ținuturile Sătmarului, să atragă un număr mai mare de vizitatori, dar și surse financiare suplimentare pentru județul Satu Mare, după cum a declarat în ședință Ileana Blidar: ”Această idee mi-a venit consultând site-ul Consiliului Județean, unde dacă ne uităm la proiectele finalizate, găsim un proiect finalizat ”Trasee sătmărene”. Acesta a fost finalizat în anul 2007-2013, având o durată de 22 de luni. Au fost trei trasee tematice, concepute în cadrul Planului de marketing, și unde au fost incluse mai multe localități din județul Satu Mare. Acest proiect funcționează și în județul Suceava și în alte localități. Prin acest proiect putem aduce bani în bugetul județului Satu Mare. Ar putea fi numit generic ”Fii turist în Satu Mare!” Am putea să-l înregistrăm la OSIM. Să depunem proiectul la Ministerul Turismului. Fiecare consilier județean din zona respectivă ar putea promova un obiectiv turistic. Am putea dezvolta mai departe și parteneriate, deoarece la obiectivul de activitate am putea pune atât obiective, cât și servicii. S-ar putea dezvolta parteneriate cu agențiile de turism, care ar veni spre noi, cu aportul propriu. Așa m-am gândit eu. Având planul acesta de marketing la unul dintre trasee, localitatea Prilog figurează aici. Existând acest studiu, ideea mea ar fi să includem în acest Program turistic Biserica Ortodoxă Prilog, care este obiectiv turistic și istoric, Parohia Greco-Catolică Prilog. Ar fi un proiect de viitor, chiar dacă mandatele noastre se încheie. Ar putea funcționa ca un business. Am aduce bani în bugetul județului Satu Mare”. 

Biserica Ortodoxă ”Nașterea Maicii Domnului” din Prilog

Parohia ortodoxă din Prilog a fost înființată pe la mijlocul secolului al XVIII-lea ca multe alte parohii vecine. La inceput a aparținut Episcopiei rusești a Muncaciului, până în 1853, iar din acest an, anul înființării Episcopiei greco-catolice a Gherlei, Episcopie românească, a trecut sub jurisdicția acesteia.

Biserica și casa parohială au fost din cele mai vechi timpuri așezate tot unde sunt azi, aici fiind și cimitirul bisericii. Biserica actuală e zidită din piatră, în formă de navă, și a fost zidită între anii 1855-1864, piatra de temelie a bisericii fiind pusă în 26 aprilie 1855, preot fiind Ioan Pop.

În perioada 2009-2012 au avut loc ample lucrări de restaurare și consolidare a bisericii, precum și reorganizarea Sfântului Altar. În Biserică este introdusă încălzirea centrală, pardoseaua este placată cu marmură, geamurile sunt schimbate cu cele de tip vitraliu, catapeteasma este împodobită cu foiță de aur, vechiul policandru este înlocuit. Nu a fost neglijată nici partea exterioară a lăcașului de cult, fiind întreprinse următoarele lucrări: zugrăvirea exterioară a sfântului lăcaș, construirea unui altar de vară în stil maramureșan, înlocuirea sfintelor cruci din curtea Bisericii, precum și lucrări de amenajare a curții și a casei parohiale.

Ca o încununare a efortului depus de către credincioșii din Prilog, la data de 23 septembrie 2012, Biserica Ortodoxă din Prilog a fost târnosită de către P.S. Sa Iustin Sigheteanul.

Mănăstirea Baziliană ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Prilog

Călugării Bazilieni ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare sunt atestați documentar ca și prezență în Tara Oașului la 1700 când Arhimandritul Isaia, călugăr bazilian unit cu Roma, primește în dar dealul de la Bixad unde ctitorește Sfânta Mănăstire. Tot el așează pe iconostas Icoana Maicii Domnului sfințită de Papă. Această Icoană este făcătoare de minuni și, în decursul timpurilor, a ajutat și mângâiat mulți credincioși care au alergat la ea cu credință, încredere și speranță. A șters multe lacrimi și încă mai are de șters multe.

După 1925 Mănăstirea greco-catolică de la Bixad a avut o perioadă de înflorire deosebită prin apostolatul, viața de rugăciune, activitatea și jertfa călugărilor bazilieni uniți cu Roma: Atanasie Maxim, Lucian Pop, Augustin Pop, Leon Manu, Gheorghe Marina, Gavril Sălăjean, Pavel Petruţa, Leon Bob, Gherasim Juca şi alţii. Cei mai în vârstă îşi amintesc cu mult drag de Icoana Maicii noastre de la Bixad, de înălţătoarele pelerinaje cu Episcopul Maramureşului Alexandru Rusu, de Calea Crucii de la Mănăstire, de misiunile călugărilor, de cărţile şi de vestitul Calendar, de faimoasele filme cu Patimile lui Isus, proiectate pe peretele mănăstirii la pelerinaje şi de toate cele frumoase şi sfinte câte au fost.

Conform protocolului cu Episcopia în cadrul Mănăstirii funcționează și Parohia Greco-catolică din Prilog.

Mănăstirea este frecventată în mod regulat de mulți pelerini care vin să se roage la mormântul fratelui Mihai Neamțu (decedat la 23 iunie 2000), pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru ajutorul sufletesc sau trupesc primit prin mijlocirea fratelui Mihai. Pentru credincioșii noștri, călugării bazilieni de la Prilog sunt continuatorii călugărilor bazilieni de la Mănăstirea din Bixad (până în 1948) și vin pentru a cere ajutorul spiritual prin rugăciuni și Sfintele Taine.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 iunie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.