Emoție și magie zilele acestea, în Cetatea Orașului Ardud. MedievArtFest Ardud 2019!

Cea de-a opta ediție a Festivalului Medieval ”MedievArtFest Ardud”, 2019 a debutat vineri, 19 iulie, ca o ediție în care organizatorii și susținătorii acestui eveniment și-au pus parcă mult mai mult suflet față de oricare din edițiile precedente.

Cu demonstrații de lupte, cu scuturi, spade, lănci, dansuri la care poate lua parte și publicul, muzică îmbietoare, oameni primitori în Cetatea din Ardud, cavalerii și domnițele vă așteaptă sâmbătă și duminică în număr cât mai mare! Evenimentul nu seamănă deloc cu alte sărbători cu gust îndoielnic întâlnite în această perioadă, ci promovează cultura și trecutul nostru, și se adresează  tuturor celor care vor să audă și să vadă și altceva decât ce oferă timpurile tulburi pe care le trăim.

Fiind Anul Internațional al Tabelului Periodic al Elementelor, tema aleasă pentru această ediție ”Alchimie, Magie, Astrologie”, evenimentul de la Ardud ne propune o aprofundare a sensurilor ființei umane. Liviu Pancu, director artistic al MedievArtFest Ardud deja de șapte ediții, spune că alchimiștii au căutat dintotdeauna ”Piatra filosofală”, tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte, o forță de regenerare a naturii umane. ”Pentru această ediție vă propunem să zburăm, să ne călim prin foc spadele, ne vom căli prin flăcări sufletul, și îi vom cere lui Dumnezeu să-și reverse forța și divinitatea asupra credincioșilor Lui”, spune actorul, regizorul Liviu Pancu.

Deschiderea oficială la care a participat toată suflarea festivalului, a fost un moment deosebit de înălțător, în lumina apusului de vineri seara. Au participat toate formațiile și ordinele invitate să facă și din această ediție una de neuitat: Lăncierii de Ardud, Garda de Mureș, Scutierii de Muhlbach – Sebeș, Straja Cetății Sucevei, Ordinul Cavalerilor Cetății Roșii – Sibiu, Ordinul Solomonarilor – Suceava, Stegarii de Mureș, Arcașele Cetății Ardud, Lupii de Foc, Medieval Art – București, trupa de dans Dracones – Târgu Mureș, formațiile Nomen est Omen, Focul Viu și Corbu.

Programul primei zile a cuprins animație medievală cu taberele cavalerilor, simboluri și pictură medievală cu MedievalArt București, dansurile domnițelor Străjii Cetății Sucevei și ale trupei Dracones din Târgu Mureș, tehnici de luptă cu Straja Cetății Sucevei, concerte cu Nomen est Omen din București, drumul inițiatic al scutierilor cu Scutierii din Sebeș, dansul domnițelor Cetății Muhlbach – Sebeș, ”Cântare despre oameni și sufletul locului” cu Focul Viu.

Apoi, fiind Seara Sacră a Focului, Arcașele Cetății Ardud și Lăncierii de Ardud au oferit un spectacol cu foc, cel mai frumos moment al zilei de vineri. A fost prima lor apariție la un festival medieval, și merită toată aprecierea. Același gen de spectacol a fost prezentat de Lupii de Foc și Stegarii de Mureș. Ordinul Solomonarilor din Suceava a pus în scenă Ciuleandra – Ritualul Strămoșilor. Corbu a încheiat seara primei zile de festival cu recitalul ”Blana con Dios. Starea 23”.

Organizatorii sunt Primăria Orașului Ardud, Consiliul Local Ardud, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” Ardud și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Vă prezentăm programul zilelor de sâmbătă, 20 iulie și duminică, 21 iulie:

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 20, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.