Raluca Ghideanu și Primăria Orașului Ardud vor să înființeze un Muzeu al Vrăjitoarelor

Pe artistele plastice Raluca Ghideanu din București și Andreea Pascariu din Bacău le-am întâlnit la Ardud cu ocazia Festivalului Medieval ”MedievArtFest Ardud 2019”. Ele sunt pasionate de povești, legende și mistere, și împreună coordonează ”Atelierul de Creație al Domniței Raluca”. Simțindu-se în largul ei la Ardud, Raluca Ghideanu a avut ideea de a colabora cu Primăria Orașului Ardud în vederea înființării Muzeului Vrăjitoarelor, un concept unic în Europa.

”Atelierul de creație al Domniței Raluca” a fost amplasat chiar la intrarea în cetate, întâmpinându-i astfel simbolic pe toți participanții la MedievArtFest Ardud.

După ce mi-au fost prezentate în glumă ca fiind ”vrăjitoare”, mi-am dat seama imediat că Raluca și Andreea, foste colege de liceu și prietene, au un talent deosebit în reconstituirea fidelă a atmosferei date de tema din acest an a festivalului, ”Alchimie, magie, astrologie”.

În această formulă, cu ”Atelierul de creație al Domniței Raluca”, cele două artiste plastice au fost invitate să participe pentru a treia oară la MedievArtFest Ardud.

Amulete, podoabe, decorațiuni, sculpturi, picturi medievale, plante de leac, simboluri magice, antice, alchimice, ale elementelor naturii și multe altele… Toate au fost prezentate de Raluca și Andreea într-un mod atât de realist și reușit, cu gust fin, încadrându-se perfect în atmosfera festivalului.

Arta este despre depășirea limitelor, misterele Pământului sunt o mare sursă de inspirație

Andreea Pascariu este născută la 11 ianuarie 1981 la Bacău, este grafician, iar în viața de zi cu zi se ocupă cu comercializarea de antichități în cadrul Consignației Velvet din Bacău. Ea spus că, absolvind studii de specialitate, e normal ca artistul să-și dorească să evadeze din cotidian.

A început cu arta contemporană, iar cu timpul a ajuns pasionată de atmosfera de basm a perioadei Evului Mediu și de misterele lumii. ”Ne propunem să ne depășim limitele, să creăm o poveste și să evadăm din cotidian. Reușim să intrăm în atmosfera unor astfel de evenimente ca cel de aici, de la Ardud. Pământul și elementele naturii au atâtea mistere care ne inspiră”, a povestit Andreea.

Poveștile și oamenii Ardudului o fac pe Andreea Pascariu să-și dorească să se mute aici

Ea a mai spus că s-a aflat la Ardud pentru a treia oară, și că atmosfera de la MedievArtFest Ardud este făcută de oamenii care se implică atât de mult în reușita acestui eveniment, și prin istoria, poveștile și legendele acestor locuri, care aici sunt promovate și puse la loc de cinste: ”La Ardud este nu doar o poveste frumoasă, ci sunt mai multe, și asta ne place. Ne plac și oamenii, am mai lucrat cu ei și în afara festivalului”. De asemenea, a mărturisit că i-ar plăcea să locuiască la Ardud, din aceleași motive.

Prinsă de legenda prințesei Vilma, Raluca Ghideanu creează prin artă o nouă poveste  

Raluca Ghideanu s-a născut pe 4 februarie 1981 tot la Bacău. Trăiește în București, este sculptor, scenograf și designer cu o bogată experiență. Deține firma ”My Art”, și este profesor de arte plastice la Bucharest-Beirut International School.  Ea a fost imediat captivată de legenda Vilmei, fiica principelui Rákóczi, despre care se spune că și acum bântuie Cetatea Ardudului din cauza blestemului tatălui ei. Așa că și-a propus să ducă legenda la un nou nivel.

Blestemul prințesei Vilma ar putea fi dezlegat cu ajutorul vizitatorilor 

În vara anului 2014, Raluca a realizat o operă care se află amplasată în beciul cetății și atrage atenția imediat. Este o creație de artă contemporană reprezentând o femeie captivă în zid, care nu mai poate ieși de acolo.

Raluca a creat prin arta sa o nouă legendă, ducând-o mai departe pe cea deja cunoscută: toți cei care vizitează Cetatea Ardud și doresc să o ajute pe Vilma să scape de blestem, pot coase câte o bucată de mătase albă la rochia deja începută, astfel ca Vilma să își poată termina rochia, să fie eliberată de blestem și să se îndrăgostească din nou.

Raluca Ghideanu a propus Primăriei Orașului Ardud înființarea unui Muzeu al Vrăjitoarelor

Demersul artistic al Ralucăi se leagă strâns de poveștile care circulă de generații în zona Ardudului, confirmate și de fapte istorice consemnate în vechile cronici, și care fac din acest loc unul special. Împlinirea a 800 de ani de la atestarea documentară a Ardudului se leagă de unul din cele 12 procese de judecare și condamnare la ardere pe rug a două vrăjitoare din zonă, între anii 1213 – 1219. Procesul este menționat în cronica ”Registrum Varadiense”, scrisă la începutului secolului al XIII-lea la Oradea.

Senzație, artă, efecte speciale și documentare istorică exactă

Raluca Ghideanu a făcut Primăriei Orașului Ardud propunerea de a se înființa aici un Muzeu al vrăjitoarelor, în Pivnița Misterelor. Conceptul îi aparține Ralucăi și firmei ei, ”My Art”, un muzeu senzorial care ar oferi partea de senzațional cu tehnologie de ultimă oră: fum carbonic, efecte audio și video, și altele. Va păstra și va reda atât istoria, cât și partea de senzație asociată magiei. De fapt, își propune să reabiliteze memoria acelor femei acuzate de vrăjitorie, judecate și condamnate pe nedrept. Un contraproces în zilele noastre al celui de la Oradea, dintre anii 1213-1219.

Atracție turistică unică în Europa, susținută de Primăria Orașului Ardud

În Europa, mai există două muzee cu tematică asemănătoare: Muzeul Alchimiștilor și Magicienilor din Praga – Cehia, și Muzeul Vrăjitoriei din Boscastle, Cornwall – Anglia. Însă, un muzeu în care să aducă la realitatea zilelor noastre uciderea nedreaptă a femeilor acuzate de practici oculte, combinând arta, efectele speciale și documentarea istorică exactă, este o inițiativă unică.

Primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma a spus că se dorește și se sprijină amenajarea unui astfel de muzeu, care ar fi binevenit și ar aduce și mai mulți turiști la Ardud, amatori de senzațional, dar și de istoria locală. După amenajarea acestui muzeu, ar urma să fie înființat și un loc de joacă tematic. Sunt deja de doi ani discuții pe această temă, se așteaptă fonduri, sponsori și aprobări, și se speră că în urma colaborării cu Raluca Ghideanu, va fi o reușită.

Elena Ioana Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 24, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Responses to Raluca Ghideanu și Primăria Orașului Ardud vor să înființeze un Muzeu al Vrăjitoarelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.