An de an tot mai puțini la festivitatea de marcare a Zilei Limbii Române la Satu Mare

La 31 august se sărbătorește în România Ziua Limbii Române, propunere legislativă care a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr.53/2013 adoptată de Parlamentul României. Conform legii Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și instituțiile de cultură ale României. În această zi este arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr.75/1994.

La Satu Mare, nimic din toate acestea. Un grup de poeți și scriitori s-au adunat la statuia Limbii române din curtea Secției de Artă a Muzeului Județean Satu Mare pentru a marca Ziua Limbii Române. Câțiva membri ai cenaclului literar ”Cronograf” împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, și conducerea instituției: directorul Robert Laszlo și directorul adjunct dr. Felician Pop.

Poetul și scriitorul dr. Felician Pop a vorbit despre semnificația acestei zile, făcând referire și la românii de dincolo de granițele țării noastre, pentru care limba română înseamnă foarte mult. Fac față cu greu ofensivei autorităților. De altfel, cultura trebuie să facă față și la noi unor presiuni ce nu fac cinste nimănui. Însuși monumentul limbii române nu a fost acceptat să fie amplasat într-un loc central al orașului Satu Mare, fiind instalat în curtea Muzeului de Artă.

Dr.Felician Pop a făcut cunoscut că urmează să debuteze Zilele Revistei ”Cronograf”, la care sunt așteptați să sosească numeroși oaspeți. La 24 septembrie, la Satu Mare se vor marca 100 de ani de la apariția ziarului ”Satu Mare”, când din nou în orașul nostru sunt așteptați oameni de seamă. Sătmărenii vor participa și la festivalul ”Vatra” din Republica Moldova.

Putem constata că actele de cultură sunt tot mai marginalizate, la biblioteci nu se mai primesc cărți, toată lumea luptă ca să scape de ele, acesta este situația în momentul de față.

La statuia Limbii române au fost depuse jerbe de flori din partea Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale, de către directorul instituției, Robert Laszlo, directorul adjunct dr. Felician Pop, și de către Loredana Știrbu, conducătoarea Cenaclului literar ”Cronograf”.

Au mai fost prezenți scriitorii Teodor Curpaș, Radu Ulmeanu, Gheorghe Cormoș, Livia Mărcan, Livia Haidu, Carol C. Koka, Mihai Sas, Ioan Tipu Sălăjanu, Cornel Burcea, Vasile Conioși Mesteșanu, precum și Feher Adrian, care a interpretat câteva piese muzicale.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 1, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to An de an tot mai puțini la festivitatea de marcare a Zilei Limbii Române la Satu Mare

  1. Ca să participe oamenii, trebuie să știe că evenimentul va avea loc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.