Festivalul Internațional de literatură ”Corona Carpatica, Zilele revistei Cronograf” la Satu Mare

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Cenaclul Cronograf, Biblioteca Județeană Satu Mare, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în perioada 5-8 septembrie 2019 se desfășoară la Satu Mare, Festivalul internațional de literatură ”Corona Carpatica – Zilele revistei Cronograf.

Festivalul are ca scop promovarea și stimularea culturii scrise din această zonă, participând scriitori din întreaga țară, precum și din Polonia, Ungaria, Ucraina și Slovacia.  Vineri, 6 septembrie, de la ora 10.00, participanții, care de data aceasta au reprezentat 42 de invitați din țară și străinătate, și-au dat întâlnire la Casa Meșteșugarilor din Satu Mare.

De la ora 10.00 a avut loc simpozionul ”Centenarul presei românești din Sătmar” Înainte de toate a primit cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. El a mulțumit pentru invitație și a spus că ne străduim să fim gazde primitoare și a dorit participanților spor la lucru, cu referire la programul festivalului.

Lucrările simpozionului au fost conduse de Felician Pop, care a spus că Satu Mare reprezintă o stare de spirit aparte. La 24 septembrie aniversăm 100 de ani de la apariția ziarului ”Satu Mare”, vrem să vorbim despre ce a însemnat acest ziar în viața județului și a orașului. După cuvântul lui Felician Pop a urmat prezentarea tuturor participanților de către Loredana Știrbu, a invitaților la festival, cât și a poeților și scriitorilor sătmăreni.

Despre întemeierea presei românești în Sătmar a vorbit dr. Viorel Câmpean. El a spus că o serie de personalități au venit odată cu armata română și au pus umărul la apariția acestui ziar. Este vorba în primul rând de Augustin Silaghi din Sanislău. A prezentat câteva date din biografia lui. El a absolvit dreptul la Oradea și și-a dat doctoratul la Cluj. A fost mobilizat în Primul Război Mondial, după care a fost foarte activ la Satu Mare. A fost redactorul șef al ziarului ”Satu Mare”, a lucrat alături de Dariu Pop. La începutul anului 1920 vine la Satu Mare, Anton Davidescu care de asemenea se va înhăma la activitatea de jurnalism la Satu Mare. El a colaborat intens și la ”Cele trei Crișuri” care apărea la Oradea. La 10 ani de la apariția ziarului ”Satu Mare”, el a scris un articol în care a arătat greutățile începutului. Ziarul și-a încetat apariția în 1938.

A luat apoi cuvântul dr. Claudiu Porumbăcean, care a vorbit despre 100 de ani de la apariția ziarului ”Satu Mare”, mai ales punctând împrejurările în care s-a născut acest ziar, odată cu intrarea în Satu Mare a armatei române. A vorbit despre bătălia de la Hodod și înaintarea armatei române. Satu Mare a devenit sediul județului în anul 1926, până atunci a fost la Carei. Anul acesta sărbătorim și 100 de ani de la înființarea primului liceu românesc, Liceul ”Mihai Eminescu”.

Săluc Horvat a vorbit despre seria de intelectuali care au venit la Satu Mare după Marea Unire. A vorbit despre meritul lui Cezar Petrescu, Lucian Blaga, Ioan Agârbiceanu,, ce care au pus bazele revistei ”Gândire”. Satu Mare a avut șansa de a-l avea pe G.M. Zamfirescu, din păcate în 1924 s-a întors la București. La Sighetul Marmației a apărut revista ”Căminul nostru”, care apoi s-a mutat la Bacău. La Baia Mare exista ziarul ”Gutinul”. În 1931, Gheorghe Crișan a pus bazele ziarului ”Cronica literară”.

A luat apoi cuvântul Ioan Nistor care a vorbit despre politica ziarului ”Satu Mare”, al cărui redactor a fost și Dariu Pop. După 1940 a apărut la Lugoj. Primul articol la acest ziar a fost ”Satu Mare”, pentru a fixa mai bine îm memoria tuturor numele românesc al orașului. Într-un articol se evocă intrarea armatei române în Satu Mare.

Printre cei care s-au înscris la cuvânt a fost și Doru Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care dorește să facă la Satu Mare o filială a asociației, Miron Manega, purtătorul de cuvânt și Dumitru Țimerman.

După-amiază a avut loc plecarea la pensiunea ”Popasul Codrenilor” de la Oțeloaia. De la ora 15.00 aici a avut loc un colocviu cu tema ”Există o resurecție a periferiei”?. S-au înscris la cuvânt ori au citit din creațiile lor prof. dr. Constantin Milu din Constanța, Săluc Horvat, Dorel Cosma din Bistrița, Marius Florea, Felician Pop, academicianul Ioan Pop și alții.

Programul Festivalului internațional de literatură ”Corona Carpatica – Zilele revistei Cronograf continuă sămbătă, 7 septembrie cu deplasarea la Ardud unde va avea loc ”Recitalul invitaților la Castelul din Ardud”, Simpozionul ”Alteritatea – sporitoare sau inhibantă?”, de la ora 14.00. La Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, seara va avea loc spectacolul ”Grigore Leșe – Un secol de dor”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 7, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.