Moment comemorativ organizat în memoria eroului național Avram Iancu, marți la Carei

Direcția de Cultură a Municipiului Carei organizează marți, 10 septembrie 2019, începând cu ora 10.00, pe platoul din fața bustului lui Avram Iancu din municipiul Carei, un scurt moment comemorativ cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la trecerea în neființă a eroului național Avram Iancu.

În cadrul manifestării va fi evocată personalitatea „Crăișorului Munților”, va avea loc o slujbă religioasă, un scurt moment artistic și depuneri de coroane.

Avram Iancu s-a născut în 1824 la Vidra de Sus (azi Avram Iancu, judeţul Alba). Și-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi la Câmpeni. A urmat gimnaziul din Zlatna, apoi Liceul Piarist din Cluj. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj și, la finalul studiilor, a devenit cancelarist la Tabla Regească din Târgu-Mureș. În primăvara anului 1848, Avram Iancu a promovat examenul de avocat, însă revoluțiile care au cuprins continentul european i-au pus în valoare calitățile de lider politic și militar mai degrabă, decât cele juridice. În cursul anului 1872 starea sănătăţii lui Iancu s-a agravat semnificativ. În primăvara acelui an a fost internat timp mai îndelungat în spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara, din cauza unei hemoragii. A trecut la cele veșnice la 10 septembrie 1872, fiind înmormântat la Ţebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naţionale. Este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Ardeal, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 în Transilvania.

Supranumit de români „Crăişorul Munţilor”, Avram Iancu a deschis calea spre deşteptarea naţională, faptele sale înscriindu-se în conştiinţa poporului român, pregătind calea spre Marea Unire ce s-a înfăptuit în anul 1918.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 septembrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.