Festivalul internațional ”Corona Carpatica” – Zilele Revistei Cronograf”, la Cetatea Ardud

Sâmbătă, 7 septembrie, participanții la Festivalul internațional de literatură ”Corona Carpatica” și-au dat întâlnire la Cetatea din Ardud. La ora 10.00 a început Recitalul invitaților. Moderatorul evenimentului a fost dr. Felician Pop, care i-a salutat cu multă căldură pe toți invitații: din România, Ucraina, Polonia, Slovacia și Ungaria.

La început au primit cuvântul oaspeții din Polonia. Au vorbit despre câteva date din istoria Poloniei, împrejurările istorice în care Polonia și-a pierdut independența fiind împărțită între Rusia, Austria și Prusia. Au fost apoi evocate evenimentele din timpul războaielor mondiale, faptul că polonezii s-au opus atât ocupantului sovietic, cât și cel german care a dezlănțuit cel de-al Doilea Război Mondial.

Au vorbit apoi despre Alianța Muntenilor Polonezi, alianță care sărbătorește 100 de ani de la înființare. Au fost amintite personalitățile care au întemeiat această asociație. Membrii ei, în număr de 6.000, desfășoară și o bogată activitate literară și organizează activități foarte frumoase. Se străduiesc să întrețină relații foarte bune cu țările vecine.

A fost prezent și primarul orașului Ovidiu Duma, care și-a manifestat satisfacția că Orașul Ardud a fost ales ca loc de desfășurare a acestui eveniment. ”Suntem bucuroși de oaspeți”, a spus primarul Ovidiu Duma și a urat succes participanților la festival.

Invitații din Ungaria au prezentat preocupările lor literare, au prezentat revista ”Városi pótkocsi” apoi revista ”Kalligram” ce apare la editura Magvető (Semănătorul) din Budapesta. Revista îl are ca și colaborator pe Kertész Imre, cel care a fost distins cu Premiul Nobel. Dintre scriitorii sătmăreni care colaborează la această revistă se numără Szilágyi István. A fost citit un fragment literar din cartea ”Cometa lui Villon” de Balázs Attila.

În Ucraina s-a născut ideea Festivalului ”Corona Carpatica”, care a strâns în jurul ei mulți scriitori valoroși. Oaspeții din Ucraina au prezentat revistele care apar acolo și buna colaborare pe care o au cu poeții și scriitorii români. În cadrul festivalului se acordă și premii celor care scriu la cote înalte.

Adriana Ungureanu a prezentat cartea ”Urma pașilor ei. Iulia Hașdeu”. Au mai luat cuvântul Daniela Trandafir din Bistrița, Florin Dochia, Toni Chira, Roșianu Ioan Romeo din Baia Mare, Carmen Ciornea și Aurel Rău care cu toții au dat citire din creațiile proprii. Dacă înainte de amiază activitatea s-a desfășurat în turnul Cetății Ardud, după-amiază ședința s-a mutat în sala de ședințe a Primăriei Orașului Ardud. Aici a luat cuvântul Mircea Petean în cadrul simpozionului ”Alteritatea – sporitoare sau inhibantă?”

Mircea Petean a vorbit și despre cartea lansată de Felician Pop „Imaginea românilor în operele scriitorilor maghiari”, carte care a apărut la editura Limes. Este practic lucrarea de doctorat a autorului. În cuprinsul cărții, în fiecare pagină cititorul poate descoperi lucruri noi. Au fost vremuri când imaginea românilor era preponderent negativă, dar în secolul XX vremurile se schimbă și se schimbă și atitudinea intelectualității maghiare față de români. După 1918, românul a început să fie văzut cu alți ochi. Autorul este un critic și istoric literar fin, dă o tentă de axiologie literară.

Prof. univ. dr. George Achim, conducătorul de doctorat, a mărturisit că se simte onorat de această lucrare, este prima carte din noua colecție Eidos. ”Autorul este un scriitor format, cu această carte își întregește imaginea de om de litere. Cartea este de mare valoare, este bine închegată”, a spus dr. George Achim.

Kereskényi Sándor a spus că ar trebui să spună de 100 de ori ”Mulțumesc”, pentru că avem ocazia să citim această frumoasă lucrare. Felician Pop este un restitutor al valorilor românești, și este și un bun cunoscător al limbii maghiare. Cartea lui este structurată coerent. ”Mulțumim pentru carte, autorul este un bun român, dar în același timp manifestă interes pentru valorile culturale maghiare”.

Felician Pop în cuvântul său a mulțumit pentru cuvintele frumoase care i-au fost adresate. A mărturisit că s-a născut într-o localitate mixtă. El a citit și cărțile scriitorilor maghiari. Românii și maghiarii formează o insulă în marea slavă, acesta este motivul pentru care ei ar trebui să se înțeleagă.

În încheierea simpozionului au citit din operele lor: Mircea Petean, Balogh Francisc, Gheorghe Cormoș, Loredana Știrbu și alții. De la Ardud asistența s-a deplasat la Satu Mare unde, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc spectacolul lui Grigore Leșe și Mihai Neamțu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 7, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.