La Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Pompierilor din România, 13 septembrie

Inspectoratul pentru situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare a sărbătorit Ziua Pompierilor din România prin organizarea unor ample manifestări publice vineri, 13 septembrie, la Monumentul Ostașului Român din municipiul Satu Mare.

A avut loc un ceremonial militar la care au luat parte oficialități ale județului Satu Mare, primari ai unităților administrativ teritoriale unde Inspectoratul pentru Situaţii de Ugenţă “Someş” Satu Mare are efective, comandanţi și șefi ai unităţilor militare aparţinând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică si Siguranță Națională din județul Satu Mare, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate si descentralizate județene, cadre active, în rezervă si retragere aparținând Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În cadrul festivității au fost acordate premii și simboluri aniversare, a avut loc ceremonia de înaintare în grad înaintea expirării stagiului minim a șase cadre militare.

Au fost citite mesaje de felicitare și rostite alocuțiuni ale oficialităților. Apoi, pe acordurile fanfarei Municipale Baia Mare, cei prezenți au putut urmări o paradă militară cu defilarea personalului şi tehnicii aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă ”Someș” al județului Satu Mare.

În final, au avut loc mai multe exerciţii demonstrative executate în premieră la Satu Mare, și prezentarea tehnicii de intervenție.

Lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor.

Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri aflată sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei Române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă.

Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole în anul 1829, evidențiind legătura strânsă între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

În 1901, pe Dealul Spirii a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri, eveniment ce a reunit în jurul său pe ultimii 17 veterani a istoricei bătălii. În acel emoţionant moment, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A. Sturza avea să spună: „sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român că impulsiunea mişcării de redeşteptare din 1848, strigată prin fapta eroică din 13 Septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie”.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 septembrie 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to La Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Pompierilor din România, 13 septembrie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.