Cetatea Ardud, unul din locurile cele mai iubite de tinerii artiști plastici bucureșteni

Orașul Ardud. cu poveștile sale încântătoare și frumusețea trecutului său istoric, devine un loc din ce mai apreciat de către artiștii vizuali, prin intermediul taberelor de creație ce se organizează aici. Muzeul de Artă Contemporană din Cetatea Ardud găzduiește în perioada 28 septembrie – 28 noiembrie 2019 expoziția Taberei de Creație Ardud 2019, ediția a II-a. Organizatori au fost Primăria Orașului Ardud în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.

Protagoniștii taberei de creație și al expoziției sunt tinerii: Silviu Bănescu, Mihaela Roberta Cioabă, Ionuț Cravă, Elena Livia Greaca, Maria Laura Greaca, Cosmin Mihăiță Ilea, Simina Mirea, Luana Năstase, Andreea Neagu, Ramona Șercăianu Ramona și Alexandru Vrăjitoru.

La vernisajul expoziției care a avut loc sâmbătă, 28 septembrie, au participat primarul orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma, conferențiar universitar doctor Daniela Frumușeanu de la Universitatea Națională de Arte București, referenții Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” Ardud: Daniel Dod și Ștefan Berci, artiștii plastici Cristina Gloria Oprișa, Andrea Tămășan Herteg, prof. Virginia Pișcoran de la Palatul Copiilor Satu Mare, reprezentanți ai Primăriei Orașului Ardud.

Fiecare participant la tabăra de creație a primit felicitări din partea Primăriei Orașului Ardud și Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”, precum și o diplomă.

”Atâta timp cât ești tratat cu respect, răspunzi cu respect” – valabil și în artă 

Conferențiar universitar doctor Daniela Frumușeanu de la Universitatea Națională de Arte București a povestit pentru actualitateasm.ro că, pentru această tabără de creație, a ales Ardudul datorită faptului că este un loc foarte ofertant din punct de vedere istoric și al inspirației creatoare, iar oamenii de aici sunt cei care au determinat-o să revină. ”Eu am venit prima dată aici într-o tabără internațională de pictură inițiată de Dorothea Fleiss, după care am fost invitată de primarul Ovidiu Duma cu un grup de studenți. La început am venit cu patru studenți, dar anul acesta am venit cu mai mulți. M-am simțit bine aici, și prima oară și a doua. Acesta este motivul. Atâta timp cât ești tratat cu respect, răspunzi cu respect”, a spus conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu.

Lucrări realiste, vizitatorii vor recunoaște peisaje și tematici specifice Ardudului și zonei Codrului 

În lucrările expuse, vizitatorii vor recunoaște și admira fragmente de peisaj, obiective turistice specifice zonei Codrului, specificul local al orașului Ardud, studii realizate după obiecte etnografice prezente în Muzeul Cetății Ardud, pe care artiștii participanți le-au trecut prin filtrul sensibilității și gândirii lor. În general sunt lucrări realiste.

”Față de București, Ardudul este foarte liniștit, cu o atmosferă prietenoasă, primitoare”, a mai adăugat conf. univ.dr. Daniela Frumușeanu. Ori de câte ori va mai fi invitată aici, împreună cu studenții, va reveni cu mare drag.

Conduși de energie și fantezie. tinerii au găsit la Ardud un loc pe gustul lor, plin de inspirație creatoare. Ei au fost în primul rând cuceriți de Cetatea Ardud, blazoanele și stemele familiei nobiliare Dragfi, apoi mai ales de legenda fantomei prințesei Vilma din Cetate. Cosmin Ilea, de la Universitatea Națională de Arte București, a realizat manual în doar două zile o rochie simplă, dar prețioasă și de maxim impact vizual, demnă de prințesa Vilma și de epoca în care se spune că aceasta a trăit.

Reuninea tinerilor bucureșteni a cuprins și o vizită la Memorialul Durerii din Sighetu Marmației, un loc de care au fost extrem de marcați. În special de povestea cutremurătoare a unui fost deținut care nu a mai sperat că va fi salvat din închisoare, decât de îngeri.

Experiență grozavă, momente foarte frumoase și prietenii legate între participanții la tabără

Tabăra de creație de la Ardud are ca scop valorificarea artistică și redescoperirea patrimoniului cultural și natural al orașului. De asemenea, se dorește promovarea tradiției documentare și istorice a acestui teritoriu.

Surorile gemene Elena Livia Greaca și Maria Laura Greaca au spus că pentru ele și această experiență de la Ardud a fost grozavă, fiind invitate pentru a doua oară: ”Am trăit clipe foarte frumoase alături de gazdele din Ardud, care au fost foarte ospitaliere. Experiența noaastră noastră de la Ardud a fost foarte complexă, ne-a ajutat atât pe plan profesional, prin lucrările pe care le expunem, dar a fost și o experiență socială, întrucât am legat prietenii cu ceilalți participanți la tabără, și am petrecut împreună momente foarte frumoase. Temele noastre au fost multiple: motivele populare ale orașului, peisajele, breslele specifice.

Orașul Ardud poate fi descris prin ospitalitate, liniște, calm, mister. Față de București, care este într-o permanentă agitație, Ardud este un loc în care deseori timpul încremenește, ai timp să apleci urechea asupra legendelor, miturilor, să uiți de viața cotidiană și să te întorci în trecut. Este un loc care ne îmbie și am dori cu siguranță să ne întoarcem în fiecare an aici”, a povestit Maria Laura Greaca.

Elena Ioana Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 septembrie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.