Căminul Cultural din localitatea Gelu a primit numele poetului și editorului Ion Vădan

Marți, începând cu ora 12,00, la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc evocarea ”Ion Vădan – 70”, sub genericul ”Un Icar învingător”. Au fost de față numeroși poeți ai Cenaclului Literar ”Cronograf”, scriitori, oameni de cultură din Satu Mare. Directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan a făcut o prezentare a biografiei poetului. El s-a născut la 1 octombrie 1949 în localitatea Gelu. A început studiile liceale la Ardud, apoi s-a transferat la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. A urmat Facultatea de Filologie a UBB Cluj și a fost doctorand cu teza ”Spațiul epic în romanul românesc”.

Încă pe băncile liceului a avut preocupări literare, a debitat în anul 1967 în ziarul ”Drapelul Roșu” cu mai multe poeme. Debutul editorial l-a avut în volumul colectiv ”Popas printre poeți tineri”, în 1975. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. Ion Vădan a fondat revista ”Pleiade” (1990). A fost de asemenea membru fondator al revistei ”Poesis”, membru al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, membru UZR și al ASISC Cluj-Napoca, membru al Centrului PEN, iar din 1999 directorul general al Editurii Dacia XXI din Cluj-Napoca.

Ion Vădan a scris vreo 20 de cărți, printre care ”Borgum centenarium” (1983), ”Lauda pământului” (1990), ”Iarba magnetică” (1997), ”Lupta cu îngerul” (1999), ”Scrisori către Edith Södergran” (2 volume, 1999), ”Elegii din Nordburg” (2002), ”Prapur” (2010), „Noaptea cu Fernando Pessoa” (2010), ”De la nord la sud” (2012) și altele.

A luat apoi cuvântul Felician Pop, care a mulțumit Bibliotecii Județene că a organizat acest eveniment. El fiind și inițiatorul acestor acțiuni. A povestit o serie de întâmplări legate de poetul și editorul Ion Vădan. L-a cunoscut în vremea când era elev. A avut asupra lui o influență pozitivă. Ion Vădan a fost atunci metodist la Centru de Creație. A fost un bun exemplu pentru el.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, a spus că în urmă cu un an a propus atribuirea numelui lui Ion Vădan Căminului Cultural din Gelu. ”Avem multe personalități locale care ar da numele unor cămine culturale. Ar fi bine ca și Biblioteca Județeană Satu Mare să-și aleagă un nume”, a spus Robert Laszlo.

Loredana Știrbu și-a amintit că Ion Vădan a fost cel care i-a citit primele scrieri. La cunoscut ca un om jovial, respectuos, cu toată lumea.

Au mai vorbit poetul Gheorghe Cormoș, poetul George Vulturescu, care a prezentat numeroase materiale despre Ion Vădan, Cornel Burcea, care i-a dedicat o frumoasă poezie, Ioan Tipu Sălăjanu, dr. Aurel Pop și Mircea Florian. Cu toții au avut cuvinte frumoase la adresa poetului și editorului Ion Vădan, un adevărat om de cultură a Sătmarului.

După masă, de la ora 16.00 manifestările au continuat la Gelu. Aici preoții au oficiat o slujbă de pomenire și au sfințit placa așezată pe frontispiciul Casei de Cultură. Elevii școlii din localitate au susținut un program artistic.

Mariana Nicoleta Avorniciți, primarul comunei Terebești, care a amintit cele mai importate date din biografia poetului. A vorbit apoi Felician Pop, Mihai Sas, iar tânărul poet Adrian Lupescu a cântat o melodie, compusă de el și s-a acompaniat la chitară.

La evenimentele de la Gelu au fost prezenți membri ai familiei lui Ion Vădan, numeroși locutori ai satului și veniți din Satu Mare, cenacliștii de la ”Cronograf”, scriitori și poeți, primari și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din localitățile învecinate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 1, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.