Erupția vulcanului Krakatau, una din cele mai mari catastrofe naturale

În ziua de 27 august 1883, într-una dintre insulele arhipelagului indonezian, s-a declanșat cea mai mare catastrofă naturală, cauzată de erupția vulcanului Krakatau sau Krakatoa. Vulcanul se înalță la 813 m este situat în strâmtoarea Sunda, la 49 km de coasta de vest a insulei Java și la 40 km de insula Sumatra.

Pe la anul 416 î.Hr, după unii în 535 î.Hr, vulcanul a înregistrat a erupție colosală, echivalentă cu detonarea a 400 megatone de TNT sau mai precis, egală cu explozia a 20.000 de bombe atomice de la Hiroshima. Cu această ocazie, muntele a fost distrus și s-a format o calderă cu un diametru de 7 km. S-au ridicat la suprafața apei încă două vârfuri, care s-au unit formând insula Krakatau, de 5 km lățime și 9 km lungime.

Timp de vreo 200 de ani vulcanul a rămas inactiv, câteva erupții înregistrându-se în anul 1680, dar de intensitate medie. A urmat erupția catastrofală din 1883, considerată cea mai catastrofală erupție din istorie. Marea erupție a fost precedată de trei explozii destul de mari. Erupția a fost de o intensitate deosebită. Lava a acoperit o arie de 35 km2. Practic cu această ocazie insula a devenit nelocuită.

Marea erupție s-a petrecut în ziua de 27 august, era ora 10 locală. Jetul de cenușă a avut o lungime de 27 km. Alte două explozii s-au înregistrat a doua zi, ultima a fost cea mai puternică. Ea a aruncat în aer două treimi din insula Rakata. Cenușa a fost aruncată la înălțimea de 37 km, iar zgomotul s-a auzit la 4.600 de km distanță, fiind cel mai mare zgomot auzit pe pământ. Cenușa vulcanică a întunecat cerul și a fost văzută chiar și de navele care navigau pe ocean la 6.000 de km. Unda de șoc s-a deplasat cu viteza de 1.086 km/h și a fost atât de puternică încât a perforat timpanele urechilor marinarilor de pe vasele din Strâmtoarea Sondelor. Lava topită ajunsă în ocean a evaporat 75 km cubi de apă. Magma aruncată în aer a fost de aproximativ 125 kilometri cubi. La înseninare s-a observat că a rămas doar 1/3 din insula inițială, 23 km pătrați din insulă s-au scufundat.

Erupția a declanșat un val tsunami de peste 40 m înălțime, care s-a deplasat cu viteză foarte mare. În Java și Sumatra au murit 36.000 de oameni, au fost distruse 165 de sate. După 12 ore, valul tsunami a atins portul Aden de pe coasta de est a Africii, aflat la 6.000 km depărtare. Praful vulcanic a dus la scăderea temperaturii medii a globului cu 1,20 grade. Fumul s-a menținut în atmosferă încă trei ani.

În lume există peste 1.500 de vulcani considerați activi, dar mulți nu au o activitate continuă. Erupția din 1883 demonstrează puterea formidabilă a naturii, iar oamenii trebuie să țină seama de acest lucru.

Bibliografie:

Mari enigma ale omenirii, Editura Aquila, p.272-273

Cele mai mari erupții vulcanice din istorie, Historia.ro, 11 august, 2015

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 octombrie 2019. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.