Florina Juncu debutează editorial la Biblioteca Județeană Satu Mare cu volumul de versuri „Viața de noapte a Matrioșkăi”

Biblioteca Județeană Satu Mare organizează vineri, 18 octombrie, cu începere de la ora 15.00, lansarea volumului de debut „Viața de noapte a Matrioșkăi”, semnat de Florina Juncu. Evenimentul se va derula la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în prezența autoarei, iar volumul de versuri va beneficia de prezentarea avizată a cunoscuților scriitori, publiciști și oameni de cultură din Sătmar, George Vulturescu și Felician Pop.

Apărut foarte recent, la Editura Inspirescu, volumul de versuri, care marchează debutul Florinei Juncu, este prefațat de poetul George Vulturescu. El mărturisește: „Cinică, alteori rece, sentimentală sau prozaică, atroce sau picturală, Florina Juncu scrie ca şi cum ar fi în toate păpuşile-matrioşkă, încapsulate una în alta. E o parabolă a scrierii şi de-scrierii aici, o carte de o puternică originalitate, cu intuiţii la care nu ştii dacă abia acum – la debut – a ajuns sau că abia de aici porneşte mai departe … Poeta va decide în viitoarele cărţi.”

La eveniment sunt invitați să participe scriitori, critici literari și oameni de cultură, publiciști și jurnaliști, profesori, prietenii și apropiații autoarei, alături de toți sătmărenii care manifestă interes pentru literatura și cultura locală.

Meghișan-Juncu Florina-Manuela s-a născut în municipiul Drobeta-Turnu Severin, la 19 ianuarie 1977.

După absolvirea studiilor liceale la Colegiul Economic „Theodor Costescu” (1992-1996), din orașul natal, devine studenta Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Litere, Filozofie și Istorie, specializarea Limba și literatura română – Limba și literatura engleză (1996-2000). Își aprofundează cunoștințele, în perioada 2000-2002, urmând cursurile masterului „Literatură română și intertextualitate”, la aceeași universitate.

Își începe cariera profesională la Grupul Școlar „Mihai Eminescu” din Jimbolia, județul Timiș, ca profesor titular de limba și literatura română și consilier educativ (2000-2003). În anul 2003 se mută la Satu Mare, și, până în august 2005, predă limba și literatura română, la Grupul Școlar de Industrializarea Lemnulu. Continua, apoi, ca profesor titular de limba și literatura română, la liceul “Doamna Stanca”, în perioada septembrie 2005 – septembrie 2006. După această dată se reorientează profesional și devine administrator de baze de date europene, la Electrolux S.A., unde își desfășoară activitatea și în prezent.

Publică poezii și proză scurtă în volumele antologice: „Visând Colhida”, Editura Radical, Drobeta-Turnu Severin, 2001; „Ceruri de mătase”, Editura Germinal, Drobeta-Turnu Severin, 2001; „Cuvinte din Nord”, Editura Solstiţiu, Satu Mare, 2003 și „Cuvinte din Nord”, volumul II, Editura Solstiţiu, Satu Mare, 2004. Este prezentă cu grupaje de poezii în reviste literare precum „Vatra”, anul XXX, nr. 6-7 (387-388), iunie-iulie 2003; „Poesis”, anul XV, nr. 1-2-3 (157-158-159), ianuarie-februarie-martie 2004 și „Citadela”, anul I, nr. 1, martie 2007. Semnează articole de întâmpinare a unor volume de poezii, publicate în reviste literare: „Dragostea în scrisori – poezie”, în „Nord Literar”, ianuarie 2011, prezentarea volumui „Scrisori de dragoste descoperite într-un scrin”,de Ovidiu Suciu, și „Din vise spre alte vise”, în „Poesis”, aprilie-iunie 2011, prezentare a volumului „Vise fără somn”, de Ion Bala.

Semnează o serie de articole în ziarul național „Cotidianul”: „Ev Mediu musulman” (18-19 februarie 2006); „Educația și criza fără final” (8-9 iulie 2006) și „Politica, altfel” (29-30 iulie 2006).

În 1996, obține premiul al II-lea la Concursul de creație literară „Excelsior” de la Cluj-Napoca. Șapte ani mai târziu, în 2003, obține atât mențiune pentru proză, cât și mențiune pentru poezie, la cea de-a IV-a ediție a Concursului național de creație literară organizat de cenaclul „Pavel Dan” din Timișoara.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 octombrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.