Revista de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului” sărbătorește 10 ani de la apariție

Luni, 4 noiembrie în anul centenar al eliberării de către armata română a orașului Satu Mare, a avut loc un eveniment deosebit: aniversarea a 10 ani de la apariția revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”.

Evenimentul a avut loc în sala Teatrului de Nord Satu Mare cu participarea colaboratorilor, a personalităților care într-un fel sau altul au ajutat publicarea acestei reviste.

La statuia Ostașului Necunoscut a avut loc depunerea unor coroane de flori. Este monumentul pentru care au depus un efort deosebit cei din Asociația Civică Tempora, împreună cu președintele acestei asociații, col. (r) Voicu Șichet. Este cea mai mare realizare a asociației, când după aproape 80 de ani, statuia strălucește în toată splendoarea ei, amintind de nenumărații eroi care s-au jertfit pentru patrie.

În sala Teatrului de Nord a fost intonat Imnul de Stat al României de către corala ”Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Publicul a fost salutat de către dr. Daniela Bălu care a vorbit despre importanța apariției acestei reviste, care oferă multe modele de eroism. Revista ”Eroii Neamului” a devenit deja o stare de spirit. Vorbitoarea a urat revistei ”Vivat Crescat, Floreat”.

Redactorul coordonator Voicu Șichet a reușit să aducă în cei 10 ani numeroase exemple de eroi sătmăreni. El a publicat primul catalog al monumentelor, mormintelor eroilor și la Editura Academiei cartea ”Părintele Vasile Lucaciu în revista Sătmăreană Eroii Neamului”. Sub directa lui coordonare au fost refăcute 29 de monumente ale eroilor, astfel, în județul Satu Mare s-ar putea inaugura traseul turistic al acestor monumente.

A luat apoi cuvântul conf. univ. dr. Ion Cârja de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El a vorbit despre anul centenar  și despre Tratatul de la Trianon, care a recunoscut drepturile românilor asupra Transilvaniei. Marea Unire a fost o epopee a neamului românesc. Luptând eroic, armata română sub comanda generalului Traian Moșoiu la 4 august 1919 a intrat în Budapesta și a împiedicat apariția celui de-al doilea stat comunist după Uniunea Sovietică. A vorbit apoi despre ziua de 25 Octombrie 1944 când armata română condusă de generalul Gheorghe Avramescu au eliberat ultimele orașe aflate sub ocupație străină Carei și Satu Mare. A apreciat faptul că revista conține o multitudine de articole și studii, din toată perioada istoriei noastre.

A fost prezent și prefectul județului Satu Mare, Darius Filip care a salutat acest frumos eveniment, 10 ani de la apariția revistei ”Eroii Neamului”, revistă care apare cu finanțare de la Consiliul Județean Satu Mare. Și el a subliniat faptul că cea mai mare realizare a Asociației Civice Tempora este dezvelirea Statuii Ostașului Necunoscut.

Colonelul (r) Voicu Șichet a făcut o amplă trecere în revistă a evenimentelor petrecute în cei 10 ani de la apariția primului număr al revistei. Începând cu numărul doi, din martie 2010, apare neîntrerupt serialul ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, semnat de col. (r) Voicu Șichet. Au fost publicate amintiri ale veteranilor de război. O componentă esențială a asociației o constituie colaborarea cu toate instituțiile și personalitățile culturale din județul Satu Mare.

În anul 2017 asociația a demarat proiectul ”Un Catarg pentru Centenar” care să susțină Drapelul Național, mărturie a faptului că generația de astăzi respectă unirea tuturor românilor într-un singur stat național. Voicu Șichet a făcut și propunerea ca o stradă sau o piață în Satu Mare să poarte numele de 19 aprilie 1919.

Un invitat special a fost conf. univ. dr. preot Constantin Necula de la Universitatea din Sibiu. El a vorbit despre o paletă foarte largă de probleme, lupta pentru eliberarea întregului teritoriu al țării, ziua de 19 aprilie când Satu Mare a fost eliberat. A adus numeroase exemple de eroism, chiar din familia lui. A vorbit despre descoperirile arheologice din Dobrogea, în locul unde au fost descoperite urmele martirilor creștini. A amintit despre faptele de arme ale viitorului mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, despre un al model de creștinism, Octavian Tăslăuanu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial un număr de 175 preoți militari au servit în armata română, unii au și căzut pe front.

După terminarea simpozionului științific a urmat cocktail-ul și decernarea medaliilor omagiale la Restaurantul Miorița. Conform programului anunțat, marți, 5 noiembrie urmează să se organizeze o excursie, cu vizitarea unor obiective istorice și turistice din județul Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 noiembrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Revista de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului” sărbătorește 10 ani de la apariție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.