Excursie în cea de-a doua zi a sărbătoririi a 10 ani de la apariția revistei ”Eroii Neamului”

În ziua a doua a întâlnirii dedicate celor 10 ani de la apariția primului număr al revistei ”Eroii Neamului”, conform programului, a avut loc o excursie cu scopul vizitării de către invitații din țară a unor obiective istorice și turistice din județul Satu Mare.  

Primul obiectiv vizitat a fost Monumentul Ostașului Român din Carei, operă a sculptorului Vida Gheza și bustul Regelui Întregitor, Ferdinand I. Apoi a fost vizitat castelul din Carei, un important obiectiv turistic și istoric.

Cu acest prilej am aflat că anual castelul este vizitat de peste 50.000 de turiști. Castelul a fost reabilitat complet între anii 2009-2012, cu bani de la Uniunea Europeană. Este un edificiu emblematic al orașului, fiind unul dintre obiectivele cele mai spectaculoase din regiune. Clădirea castelului reprezintă reședința străveche și centrul domeniului Károlyi, o familie nobiliară de importanță istorică.

Castelul a început să fie edificat din anul 1482. De-a lungul secolelor, clădirea a fost reconstruită în mai multe rânduri. O nouă transformare a avut loc între anii 1894-1896, când apare un edificiu în stil eclectic. O ramură a familiei Károlyi a locuit în acest castel până în anul 1907. Ultima restaurare a avut loc între anii 2009-2012, când  a fost redeschis publicului. După anul 1950 clădirea a servit diverselor instituții de cultură din oraș.

Castelul este înconjurat de un parc dendrologic care este amintit încă la anul 1600 și are o suprafață de 10,5 hectare cu multe specii de arbori valoroși. În parc s-a organizat în decursul a câteva ediții Festivalul Medieval ”Villa Karul”.

La primul etaj este amenajată o expoziție care încearcă să redea, în cele zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. Au fost realizate două biblioteci, două holuri, o cameră de relaxare pentru bărbați, salonul de bal, sufrageria, budoir-ul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă și sala de muzică. De numele lui Panczel Zoltán se leagă organizarea unei expoziții cu trofee de animale vânate în Africa. Întâlnim aici struțul, girafa, elefantul și altele. A fost vizitată și expoziția de fotografie a lui Vasile Venig László, care a fost vernisată recent.

După vizita de la Carei a urmat drumul până la Mănăstirea ”Sf. Ioan Botezătorul” de la Scărișoara Nouă, care se află la 5 km de comuna Pișcolt. Satul a fost întemeiat de moți în urma reformei agrare din 1921. Aici am vizitat toate părțile componente ale mănăstirii: Biserica, care este în lucrare, se pictează acum, altarul de vară, muzeul, biblioteca, care am observat că se numește Biblioteca Sfântului Sofronie de la Cioara, unde am admirat mulțimea cărților. Am vizitat spațiul de la subsol, cu altarul de aici.

Mănăstirea a fost înființată în anul 1991, de comunitatea de moți. Prin grija prea Fericitului Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, ca o mănăstire pentru călugări. La origini, clădirea a fost un paraclis construit de localnici. În prezent este cea mai vestică mănăstire din România. În anul 1940 călugării au fost alungați, ei revenind apoi. Astăzi, mănăstirea cuprinde biserica construită în stil bizantin, chilii, anexe gospodărești, turnul de clopotniță, și chilii pentru pelerini.

Sfințirea bisericii a avut loc la 24 iunie 2000, cu ocazia sărbătoririi hramului, de către Preafericitul Iustinian al Maramureșului și Sătmarului, Preafericitul Sofronie, episcop român ortodox din Ungaria și Preasfințitul Iustin, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului.

Prof. Cornel C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 noiembrie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.