Mitul lui Vlad Țepeș, enigmaticul principe al Valahiei

În cartea ”Mari enigme ale omenirii”, 2008, la pagina 122 se zice că: ”Unul dintre miturile cele mai consacrate în cultura occidentală, în epoca modernă, este cel al vampirului. Renăscut în cadrul cunoscutului roman al scriitorului irlandez Bram Stoker, originile sale pot fi găsite în cele mai vechi tradiții ale umanității”. Este vorba despre enigmaticul, dar adevăratul principe Vlad Țepeș.

Vlad al IV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Țepeș, s-a născut pe la 1431, la Sighișoara. A fost unul dintre cei trei fii legitimi ai principelui Valahiei, Vlad Dracul. Purta numele de Dracul deoarece făcea parte ca membru din Ordinul Dragonului care avea ca simbol un șarpe înaripat, simbol al diavolului în folclorul românesc.

Vlad Țepeș a avut o copilărie traumatizantă, care a contribuit la formarea personalității sale sadice. La trei ani a devenit ostatic la turci. Încă din copilărie a primit o instruire în arta războiului. În 1456 a devenit domnitor al Țării Românești, când și-a luat numele de Dracula. Lui i se atribuie uciderea în mai multe feluri a peste 100.000 de oameni, până în anul 1462. Își executa dușmanii fără scrupule. Tragerea în țeapă era o practică curentă. Practica și incinerarea și jupuirea prizonierilor.

Se zice că obișnuia să cineze după câte o victorie înconjurat de victimele sale aflate în agonie, trase în țeapă. Câteodată obișnuia să-și înmoaie pâinea în sângele dușmanilor.

Se povestește că, odată, un nobil invitat la masă și-a dus mâna la nas. Țepeș a considerat aceasta o gravă insultă și a poruncit ca nobilul să fie tras în țeapă. Urmărea cum aluneca țeapa aducătoare de moarte, spunându-i nefericitului că a decis să-l așeze la înălțime pentru a nu mai simți mirosul cadavrelor din jur.

În anul 1462, o ofensivă a turcilor l-a obligat să se refugieze în Ungaria. Regele l-a arestat și l-a închis pe timp de 12 ani, acuzându-l de lucruri false. În noiembrie 1476 a preluat din nou controlul asupra Țării Românești, cu ajutorul regelui. Într-o nouă bătălie cu turcii s-a deghizat în turc, plănuind să atace liniile inamice din interior. Când s-a apropiat de soldații săi, aceștia l-au atacat și ucis. Capul, înfipt într-o țeapă, a fost dus la Constantinopol ca trofeu.

Vlad Țepeș a fost interpretat de actorul Lugosi Bela, care a murit în 1956, în pelicula ”Dracula” a lui Tod Browning, realizată în anul 1931. Pentru rolul perfect jucat în acest film, Lugosi Bela a primit o stea pe aleea celebrităților din Hollywood.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 noiembrie 2019. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.