Maria Grapini: „Satu Mare a uitat să-şi valorifice ce i-a dat natura”

Joi, 23 mai, la sediul filialei Satu Mare a Partidului Conservator din Piaţa Libertăţii a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, alături de preşedintele filialei PC Satu Mare, Cristian Smadu şi prim-vicepreşedintele Bota Cosmin.

maria grapini_sm

În şedinţele anterioare ale filialei Satu Mare a Partidului Conservator au fost dezbătute diverse probleme care se regăsesc în judeţul Satu Mare. Astfel, conducerea PC a convenit de comun acord ca la Satu Mare să fie aduşi diverşi miniştri membri ai PC şi să fie dezbătute anumite subiecte care ulterior să fie fructificate în interesul judeţului. S-au obţinut astfelcâteva promisiuni ferme. Luna viitoare, pe 21 şi 22, PC Satu Mare va primi vizita lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la începutul lunii iulie va veni la Satu Mare Codrin Scutaru, ministru secretar de stat în Ministerul Muncii, în august urmând să onoreze invitaţia ministrul secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Cristian Cosmin. Pe 7 septembrie va avea loc conferinţa judeţeană a PC la care este aşteptată prezenţa tuturor miniştrilor PC din guvernul Ponta.

Vizitele în teritoriu ale liderilor centrali au o importanţă deosebită

Maria Grapini a luat cuvântul, împărtăşind impresiile sale din judeţul Satu Mare în urma vizitelor efectuate la Luna Şes, Băile Beltiug, Mihăieni şi proaspăt inauguratul Aqua Park. Ministrul şi-a exprimat mulţumirea faţă de stadiul în care se află la Satu Mare Partidul Conservator, ea găsind aici o echipă bine închegată. De asemenea, discuţiile avute cu oamenii de afaceri care au avut loc miercuri, 22 mai în sala mică a Prefecturii, s-au desfăşurat liber, firesc, prelungindu-se peste program pentru a fi ascultate toate problemele ridicate. Maria Grapini l-a apreciat pe Cristian Smadu ca fiind unul din cei mai activi lideri de partid în aducerea în teritoriu a liderilor centrali şi a considerat foarte importante vizitele acestora în teritoriu. ”Orice lider judeţean are nevoie de sprijin în rezolvarea unor probleme locale dacă vrem ca cetăţenii să înţeleagă de ce facem politică. Dacă vom continua să facem politică aşa cum s-a făcut în mulţi ani şi de către multe persoane, nu cred că avem de câştigat”, a declarat ministrul. La fel, a mulţumit administraţiei publice locale pentru modul în care a alcătuit programul vizitei sale la Satu Mare. Cu ocazia vizitei, a fost interesată de mediul de afaceri şi de turismul sătmărean, iar pe de altă parte a dorit să ia pulsul comunităţii oamenilor de afaceri. Satu Mare este cel de-al 19-lea judeţ pe care l-a văzut în cele cinci luni de când deţine funcţia de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

„Satu Mare a uitat să-şi valorifice ce i-a dat natura”

O altă problemă mult discutată de Maria Grapini a fost cea a valorificării insuficiente a resurselor naturale şi a proiectelor aferente începute de mai mult timp în judeţ, făcând referire la Băile Beltiug şi la pârtia de schi de la Luna Şes. Ministrul şi-a exprimat ferm dorinţa de a sprijini aceste proiecte deja începute: „Mi se pare extrem de neeconomic să nu sprijinim în acest an proiectul pârtiei de schi şi să nu fie terminat până la început de sezon, pentru că un proiect care e 70 la sută făcut şi nefinalizat e absolut neeconomicos, sunt bani aruncaţi şi de aceea, cu toată supărarea mea, am moştenit foarte multe proiecte începute în toată ţara cu mai puţin calcul economic. Aici cred că zona se poate dezvolta”, a spus Maria Grapini. Aceasta a solicitat din partea Consiliului Judeţean un memoriu detaliat cu etapele de lucru la pârtia de schi şi la clădirea destinată hotelului din Beltiug începută în 1994 şi actualmente abandonată, care de asemenea ar fi un obiectiv turistic excelent având în vedere apele termale din zonă.

Grapini a fost de părere că a Satu Mare a trecut printr-o etapă de mai mulţi ani în care s-au pierdut şanse importante de valorificare a potenţialului turistic local şi nu s-au luat măsuri. Afirmaţia a fost făcută ca o declaraţie economică şi nu ca una politică: “Cred că Satu Mare a uitat în aceşti ani să-şi valorifice ce i-a dat natura. Să nu uităm să amintim că sunteţi zona care a conservat poate cel mai bine tradiţia, folclorul. Aceste lucruri în combinaţie cu ce s-ar fi putut dezvolta pe infrastructura balneară şi turismul de sănătate, ar fi fost fost foarte bine valorificate economic. Avem acum obligaţia ca şi guvern să vedem cum putem să valorificăm aceste lucruri”, a mai adăugat ministrul. Maria Grapini a solicitat administraţiei locale şi organizaţiei Satu Mare a PC să fie informată cu privire la decursul acestor proiecte, la rândul ei urmând să furnizeze informaţii la nivel central despre proiectele luate în analiză.

PC pune preţ pe calitatea oamenilor politici

În cele cinci luni de când ocupă funcţia de ministru delegat pentru IMM-uri, Grapini a reuşit impunerea unor lucruri care se aflau în programul de guvernare al PC, pe care le-a translat în programul de guvernare al USL. Nu în ultimul rând, a dorit ca echipa din Satu Mare a PC să ajungă una din filialele fruntaşe ale formaţiunii, pe plan naţional, în sensul creşterii numărului membrilor, dar şi a calităţii acestora: “Eu întotdeauna am pus preţ pe calitatea oamenilor şi cred că cu atât maI mult în politică trebuie să pui preţ pe calitatea oamenilor, calitate însemnând aici corectitudine, implicare, moralitate. Întotdeauna am pledat din 2006 de când sunt în politică pe îmbunătăţirea clasei politice din România”.

Alte lucruri pozitive remarcate de Maria Grapini în decursul vizitei efectuate la Satu Mare au fost existenţa asociaţiilor profesionale, precum Camera Meşteşugarilor sau Asociaţia Gal, care la rândul lor au prezentat proiecte. Mesajul domniei sale pentru judeţ este unul optimist, în calitate de om politic cu acces la mediul de afaceri, a fost de încredere deplină în faptul că din 2014 comunitatea se va dezvolta aşa cum ar trebui: „A fost un declin, o stopare, o încărcătură extraordinară de lipsă de încredere în oamenii de afaceri, dar personal simt trendul de ieşire din impas în sensul că începem să recăpătăm încredere că putem să rămânem până la urmă la noi acasă, să ne dezvoltăm aici afacerile şi să trăim mai bine”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 mai 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.