Propunere legislativă privind sporirea drepturilor sindicatelor, inițiată de Valer Marian

Marţi, 21 mai, alături de fostul ministru Liviu Marian Pop şi de alţi colegi din grupul senatorial PSD, senatorul Valer Marian a iniţiat o propunere legislativă care are ca obiect sporirea drepturilor sindicatelor. Miercuri, 22 mai, senatorul Marian a votat în plenul Senatului propunerea legislativă privind revenirea la cuantumul anterior (din decembrie 2010) a pensiilor militarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, diminuate prin Ordonanţa Guvernului Boc nr. 1/ 2011, propunere iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL. 

valer-marian

În aceeaşi zi, senatorul Marian a depus la Senat declaraţia politică intitulată “Generalul Coldea, cânele de pradă al democraţiei”, în care prezintă o serie de acuze privind acte de corupţie şi de abuz, îndeosebi de poliţie politică, ale primului adjunct al directorului SRI.

În cursul acestei săptămâni senatorul Valer Marian a primit răspuns din partea ministrului de interne Radu Stroe la interpelarea prin care a solicitat sancţionarea disiplinară şi penală a şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, colonelul Gheroghe Avram. Astfel, ministrul Radu Stroe îi face cunoscut că, în urma unui control efectuat de Direcţia Control şi Verificări Interne din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul infracţiunilor de furt, furt calificat şi abuz în serviciu contra intereselor publice;
2. Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare şi a altor trei subordonaţi, pentru comiterea de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ordinelor şi instrucţiunilor ministrului afacerilor interne sau de la alte reglementări legale.

Tot în cursul acestei săptămâni, senatorul Marian a primit răspuns de la viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la interpelarea referitoare la actele de abuz şi de corupţie semnalate la Sucursala Satu Mare a CEC Bank. Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor Publice a solicitat conducerii operative a CEC Bank verificarea aspectelor sesizate în interpelarea senatorului Valer Marian, iar CEC Bank a comunicat că în prezent este în curs de desfăşurare un control de fond privind activitatea Sucursalei Satu Mare a CEC Bank, estimat a fi finalizat la sfârşitul lunii mai a.c. .

Săptămâna viitoare, senatorul Valer Marian va iniţia două propuneri legislative, dintre care una va viza domeniul achiziţiilor publice, iar cealaltă autorizarea şi verificarea firmelor de protecţie şi pază din România.

Totodată, va adresa trei interpelări ministrului de interne Radu Stroe privind abaterile disciplinare şi infracţiunile de serviciu, de corupţie şi de abuz ale şefei Serviciului Paşapoarte Satu Mare, comisar şef Simona Babici, ale directorului Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestorul Aurel Vasile Sime, ale şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, comisar şef Liviu Bute, ale şefului Compartimentului pentru Infracţiuni Transfrontaliere, comisar şef Tiberiu Gim Giurea, ale şefului Serviciului Judeţean Satu Mare al Poliţiei de Frontieră, comisar şef Vasile Maxim, precum şi ale şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, comisar şef Constantin Taloş şi ale primului adjunct al acestuia, chestorul Liviu Tăut.

Avînd în vedere că a aflat de la nivele politice înalte din Bucureşti că atacurile denigratoare la adresa sa din ultima perioadă au fost iniţiate, susţinute şi girate de deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Comnsiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, şi de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a nu le dezvălui şi afecta afacerile veroase în care sunt implicaţi, senatorul Valer Marian a formulat împoriva acestora o sesizare către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi cercetaţi pentru afaceri cu asfaltări şi reparaţii de drumuri, licitaţii cu dedicaţie, decontarea din bani publici de deplasări în străinătate în scop personal (la clinici din Austria sau din Germania) ori pentru deplasări la Bucureşti la întruniri cu caracter politic, precum şi pentru angajări preferenţiale ale unor prieteni, rude sau colegi de partid în aparatul Consiliului Judeţean sau al Primăriei municipiului Satu Mare , ori în instituţii subordonate acestora, îndeosebi la S.C. Apaserv S.A.

Menţionăm că persoanele nominalizate mai sus sunt verificate actualmente de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ultimul vizat de această instituţie fiind vicepreşedinele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, care este cercetat în lucrarea nr. 8717/J/II/21.02.2013 pentru incompatibilităţi şi pentru conflicte de interese în perioada exercitării de funcţii publice, în special pentru deturnări de fonduri de la Consiliul Judeţean ori de la societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu Consiliul Judeţean către firme de familie (fiu, frate, cumnaţi), sau ale unor foşti angajaţi.

Senator Valer Marian

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 mai 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.