Liturghie Arhierească în biserica parohială ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Turţ

Duminică, 17 noiembrie 2019, a XXVI-a după Sfintele Rusalii, Preasfiţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a fost prezent în Parohia Turţ din Protopopiatul Oaş, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a rostit cuvânt de învăţătură şi a binecuvântat noua capelă de cimitir terminată recent.

Un sobor de 10 preoţi şi trei diaconi au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească din care au făcut parte Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului, Pr. Emil Silaghi, paroh, Pr. Ioan Molnar, parog,Protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii Portăriţa, Pr. Florin Tinca din Gherţa Mare, Pr. Florin Roman din Gherţa Mică, Pr. Găvrilă Mihalca din Călineşti Oaş, Pr. Marius Dragoş din Halmeu, Pr. Cristian Sabo din Sâi, Protopopiatul Satu Mare, Pr. Dumitru,slujitor la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Turţ Băi, diaconi.  Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Gabriel Molnar, cântăreţ.

Între credincioşii care au umplut până la refuz biserica, s-au aflat primarul Ioan Ierime, care i-a făcut o primire deosebit de frumoasă Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanmul, viceprimarul Grigore Zimbru, vicepreţedintele Consiliului Judeţean – Ioan Rus, credincioşi de vază ai parohiei.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Florin Sava pe seama Parohiei Medieş Vii, Protopopiatul Oaş.
În drum spre biserica parohială, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat lucrările la capela de cimitir, nou construită, în formă de cruce greacă, al cărei hram este „Învierea lui Lazăr”. În curând, capela va fi dotată şi cu cameră frig.

Pornind de la Evanghelia duminicii, „Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina”, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuprinzător şi bogat cuvânt de învăţătură, în care a spus, printre altele:  „Mesajul evangheliei de azi se adresează sufletelor noastre.Este un profund mesaj pentru noi, cei de azi, pentru că cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos rostit atunci n-a fost doar pentru Sfinţii Apostoli. A fost pentru cei de atunci, pentru noi şi pentru cei ce vor veni după noi, până la sfârşitul veacurilor. Este vorba de îmbogăţirea în Dumnezeu.

Noi nu avem aici pe pământ cetatea stătătoare, ci o căutăm pe cea care va să vină, care este în ceruri. Mesajul evangheliei de azi este pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai devreme sau mai târziu, la vremea rânduită de Dumnezeu, să trimită Dumnezeu pe îngerii Lui să ne cheme în Împărăţia Cerurilor. Depinde denoi, de fiecare, în ce parte a baricadei vrem să fim: cu Mântuitorul Iisus Hristos şi îngerii Lui sau de cealaltă parte cu diavolii şi slujitorii lor.”

Pentru meritele deosebite în administrarea parohiilor, cei doi preoţi parohi Emil Silaghi şi Ioan Molnar au fost distinşi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” însoţită de Gramata Episcoplă care atestă acordarea.
De asemenea, au mai primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” primarul Ioan Ierima şi cei doi prim epitropi din cele două parohii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 noiembrie 2019. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.