Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor (ANPC) din Ungaria şi cea din România vor semna un protocol de colaborare

Vineri, 24 mai, de la ora 11.00, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Satu Mare a avut loc o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorilor din România şi Ungaria. Au participat Barcsa Lajos, directorul Protecţiei Consumatorilor din Hajdu Bihar, Szabo Peter, reprezentant al Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor din Ungaria, Cristian Nicula, director al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor pe regiunea Nord Vest, Maria Penter, director al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare precum şi Cristian Sasu, subprefectul judeţului Satu Mare.

OPC-RO-HUTemele dezbătute în conferinţă au vizat o mai bună colaborare a instituţiilor pentru protecţia drepturilor consumatorilor români şi maghiari. Printre cele mai des întâlnite sesizări cu privire la produse, este   prezenţa substanţelor chimice care prezintă riscul sufocării, de exemplu la jucării şi la produse electrocasnice. Autorităţile din nord-vest doresc o colaborare mai bună şi mai strânsă, legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor maghiari fiind modernizată şi adaptată la cerinţele Uniunii Europene.

Invitaţii maghiari au mulţumit omologilor sătmăreni pentru această întâlnire, având în vedere că în regiunea noastră au avut loc schimbări în organigramă. Szabo Peter, reprezentant al Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor din Ungaria, a spus: “Colaborarea se va extinde având în vedere că foarte mulţi cetăţeni români îşi fac cumpărăturile în Hajdu Bihar, în special îmbrăcăminte. Orice nereguli apărute vor putea fi soluţionate mult mai uşor. Se doreşte armonizarea legislaţiei din România cu cea din Ungaria, ambele fiind coordonate de UE, cu deosebirea că legile care apără consumatorii români prezintă totuşi diferenţe notabile faţă de cele din ţara noastră”. Un punct comun pozitiv este implementarea unui sistem de alertă comun la produsele considerate periculoase de pe piaţă. UE a făcut publice produsele retrase de pe piaţă, astfel că din 1938 de produse raportate de toate ţările UE, Ungaria a raportat 294, situându-se pe locul 1 în rândul ţărilor UE la acest capitol.

În altă ordine de idei, o mai bună colaborare între autorităţile pentru protecţia drepturilor consumatorilor în regiunea de nord-vest şi din Hajdu Bihar este foarte necesară, datorită faptului că în judeţele limitrofe se întregistrează mult mai frecvent probleme la produse, având în vedere ponderea mare de produse comune de pe piaţă. A fost făcut anunţul că în maxim două luni va fi semnat protocolul de colaborare între reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor din regiunea nord-vest şi din Hajdu Bihar. Cristian Sasu, subprefectul judeţului Satu Mare, a apreciat în încheierea conferinţei de presă că astfel de întâlniri în scopul colaborării şi sprijinului reciproc româno-maghiar vor dovedi că bariera lingvistică nu este o piedică şi le-a dorit succes colegilor maghiari.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 mai 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.