Dan Marius Cosma a lansat romanul ”Bumbi și Băiețelul”, povestea unei prietenii frumoase dintre om și câine

În organizarea Bibliotecii Județene Satu Mare, Editurii ”Citadela” și Consiliului Județean Satu Mare, luni, 25 noiembrie, la Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc lansarea celui de-al 12-lea volum al scriitorului și artistului plastic Dan Marius Cosma: romanul ”Bumbi și Băiețelul. Cartea apărută la Editura ”Citadela” se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților, în special celor nostalgici, cu suflet de copil.

Au participat alături de autor soția acestuia, profesoara Lia Gabriela Koka – Cosma, care este și lectorul cărții, editorul dr. Aurel Pop, directorul Editurii ”Citadela”, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Camelia Istrăuan care a moderat evenimentul cultural, rude ale autorului, prieteni, apropiați, cam toată familia scriitorilor și poeților sătmăreni.

Apărut sub auspiciile Editurii Citadela, romanul ”Bumbi și Băiețelul” „prezintă povestea de prietenie dintre un câine și un om. Naratorul nu este Băiețelul, așa cum ne-am fi așteptat, ci Bumbi, câinele ajuns la vârsta senectuții, de la înălțimea căreia își permite să facă aprecieri despre viețile oamenilor și a câinilor, deopotrivă, despre iubire, educație, violență și, mai ales, despre prietenie. Cei cincisprezece ani, pe parcursul cărora se desfășoară acțiunea cărții, reprezintă pentru câine aproape întreaga sa existență, iar pentru prietenul său, omul, coincide cu ieșirea din copilărie și maturizarea treptată, cu toate bucuriile și neplăcerile ce decurg de aici.”, după cum însuși autorul mărturisește.

Romanul de 170 de pagini, cu ilustrații semnate de același Dan Marius Cosma, se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților, în special celor nostalgici, cu suflet de copil. Editorul Aurel Pop a spus că ”nu-i important cum îți trăiești viața, ci cum reușești s-o prezinți cititorului”, o afirmație potrivită lui Dan Marius Cosma, prozator cu o imagine consacrată în urma apariției romanelor sale. Microromanul ”Bumbi și Băiețelul”, scris cu patos de prozator, se vrea a fi o autobiografie izvorâtă din trăirile autorului. Autorul prezintă povestea prieteniei dintre un om și un câine, alta decât cele țesute de atâtea ori în literatură, mai puțin spectaculoasă, dar cu siguranță o poveste sinceră, bazată pe fapte reale spicuite cu mare grijă.

Noua carte a lui Dan Marius Cosma este într-o oarecare măsură continuarea cărților sale descrise în aceeași manieră, spre exemplu ”Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”. Este o întoarcere în timp cernută prin sita amintirilor. ”Bumbi și Băiețelul” are o structură atipică și se citește cu interes, fiind captivantă ca orice lucrare cu caracter biografic. Dialogul oferă scriiturii o credibilitate aparte. Cititorul poate găsi în paginile lucrării o analiză a societății contemporane: migrația unora spre un trai mai bun, infidelitatea celor plecați față de cei rămași acasă, unele aspecte ale satului zilelor noastre și altele.

Autorul a spus că această carte îi este una dragă. Și-a dorit de mai mult timp să scrie o carte pentru copii, a tot amânat acest proiect, deși și-a pierdut simțul ludic de-a lungul timpului, neputând să scrie cum scriu alții, cărți tipice pentru copii. Este o carte tristă pe alocuri, o carte pseudo-filozofică, ce poate fi înțeleasă de copiii peste 14 ani.

Interpreta de muzică populară Angela Munteanu a cântat două colinde tradiționale, Ioan Tipu Sălăjanu a recitat câteva epigrame în stilul său binecunoscut, iar Dan Marinel Ziman a impresionat publicul de asemenea cu o colindă tradițională.

Dan Marius Cosma s-a născut la 8 septembrie 1977 în Satu Mare. După terminarea Liceului de Artă din Baia Mare (1996), a devenit student al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii din Oradea, specializarea pictură, pe care a absolvit-o în 2001. Între anii 2002 și 2004 a fost profesor suplinitor de istorie, iar între 2004 și 2007 profesor titular de educație plastică. Din 2008 până în 2019 a lucrat la Biblioteca Comunală Crucișor. A debutat în 2009, în revista Citadela din Satu Mare.

Până în prezent a publicat douăsprezece volume: Romane: ”Duhul eclipsei”, 2009; Corina, 2010; ”Cristian Dinstele”, 2012; ”Dragostea ca un război de uzură”, 2013; ”Cetățuia”, 2014; ”Anotimpul amăgirii”, 2015; ”La nord de sud”, 2017; ”Bumbi și Băiețelul”, 2019, toate apărute la Editura Citadela. Monografii: ”Crucișor – la răscruce de vremuri”, ediția I, Editura Nereamia Napocae, 2012; ”Măriuș – însemnări monografice”, Editura Citadela, 2013; ”Crucișor – la răscruce de vremuri”, ediția a II-a, Editura Citadela, 2016. Memorialistică: ”Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”, Editura Citadela, 2014.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 noiembrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.