Manifestări solemne și artistice dedicate Zilei Naționale a României, la Satu Mare

La Satu Mare, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au fost organizate de către Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Satu Mare, respectiv de către Garnizoana Satu Mare. Manifestările au debutat cu depuneri de coroane la bustul lui Avram Iancu, luptător pentru drepturile românilor. Depunerile de coroane au continuat la bustul lui I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, oameni politici care au luptat pe tărâm politic pentru drepturile românilor.

Au fost depuse coroane de flori la statuia Eroului Necunoscut din Piața Libertății, recent reinstalată pe locul unde a fost dezvelit cu o sută de ani în urmă. La statuia marelui luptător memorandist dr. Vasile Lucaciu a avut loc un ceremonial militar și religios, care a început cu primirea prefectului Darius Filip. intonarea Imnului de stat al României. În prezența PS Episcop Vicar ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Timotei Sătmăreanul, un sobor de preoți au oficiat o slujbă religioasă în memoria celor care au luptat pentru patrie.

Preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, despre Unire, un vechi deziderat al românilor. El a făcut o incursiune în istoria țării noastre amintindu-i pe domnitorul primei uniri Mihai Viteazu și de jertfa lui Horea, Cloșca și Crișan. A rememorat constituirea Consiliului Național Român Central, convocarea adunării de la Alba Iulia care a aprobat în unanimitate Unirea Transilvaniei cu România, cu participarea a 100.000 de români din toate colțurile Transilvaniei. Subprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter a prezentat mesajul primului ministru al României, Ludovic Orban.

A urmat depunerea de coroane de flori din partea Instituției Prefectului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și unitățile militare din Garnizoana Satu Mare. A urmat parada militară care a fost urmată de defilarea portului popular. La ora 14.30, în Casa de Cultură a Sindicatelor s-a desfășurat un frumos spectacol folcloric.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 decembrie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.