Conferința publică ”Revoltă, rebeliune și atitudine sub dictatură înainte de 1989”

Avem deosebita plăcere de a vă invita mâine, 18 decembrie 2019, de la ora 17.00, la Casa Meșteșugarilor Satu Mare la conferința publică ”Artă alternativă în România anilor ‘80” din cadrul evenimentului ”Revoltă, rebeliune și atitudine sub dictatură înainte de 1989 – 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989”.

Vor ține prelegeri prof. Adrian Guță și prof. Ion Bogdan Lefter. Prezintă prof. Mircea Florian.

„Disidență și nesupunere sub comunism: câteva cazuri de grupuri de artiști, tendințe și evenimente artistice de dinainte de 1989” + „Arta alternativă în România anilor 80” Comunicările vor fi prezentate sub forma unui dialog între cei doi vorbitori, ei vor dezbate împreună subiectele (precum și alte aspecte).

Se vor avea în vedere câteva exemple de grupuri de artiști și de evenimente care au ilustrat diverse forme de eludare, nesupunere și rezistență prin cultură ale plasticienilor din România înainte de Revoluția din decembrie 1989: mail-art, happening/performance, colocviul de critică de artă Sibiu 1986, expoziția Alternative 1987, postmodernismul vizual, Expoziția Națională a Tineretului Baia-Mare 1988, neo-bizantinismul și altele.

„În comunicarea mea, mă voi concentra asupra unor repere, pe care le consider semnificative, ale artei din România în anii 1980, mai ales ale tinerilor din Atelier 35, și pe care le integrez conceptului de artă alternativă, adică opusă artei oficiale a timpului, sau cel puțin diferită de ea. Cu alte cuvinte, o tema prioritara va fi emergenta generației 80 în artele vizuale și exemplele de artă alternativă pe care leau configurat reprezentanții săi în ultima și cea mai dură perioadă a epocii totalitare ceaușiste” (Adrian Guță).

Organizatori: Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural ”G.M.Zamfirescu” și Fundația ”Mircea Florian”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 17, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.