A apărut numărul 40 din ”Vitralii – lumini și umbre”, revista veteranilor din Serviciile Române de Informații

În editorialul acestui număr se spune că revista a militat permanent pentru a aduce la lumină oameni și fapte din lumea reală a serviciilor secrete și a muncii de informații, dar a cărei complexitate rareori se regăsește în producțiile documentare, literare și cinematografice de gen.

Sub semnătura lt. col.(r) Maria Someșan apare un frumos articol: ”La 1 Decembrie 1918, Dumnezeu a fost român!”, un fragment din lucrarea ”România plai nemuritor. Unire și credință”, apărută la editura Altip, din Alba Iulia, o mărturie de suflet asupra locului și oamenilor de seamă care au înfăptuit Unirea.

Col. (r) dr. Aurel V. David publică partea a II-a a studiului ”Iubirea de neam și țară – virtute eminesciană cu valențe de perenitate”. Col. (r) Virgil Mihalca publică o sinteză a studiului elaborat de Virgil Mihalca și Doru E. Goron, despre integrarea organică a județului Sălaj în statul unitar Român după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Col. (r) Cătălin Rădulescu pe baza documentelor istorice, prezintă aspecte privind activități de informații ce au vizat Brăila. Și în acest număr 40 al revistei gl. bg. (r) Vasile Mălureanu, continuă să ne prezinte opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu.

Col. (r) Hagop Hairabetian relatează în articolul ”Puștiul”, colaborarea dintre informatoarea ”Melba” și tânărul ofițer Sandu. La fel de interesant ni se pare și articolul intitulat ”Compendiu” sau prezentarea succintă a trecerii prin timp a unui ofițer de informații, semnat de col.(r) Constantin Rusu.

Col. (r) Ion Șandru se ocupă, cum spune titlul articolului, de ”Arme pentru anihilarea și retorsiunea războiului”, pornind de la vorbele lui Tacitus, care spune că: ”Războiul este just când e necesar, iar armele sunt legiuite când nu mai e nicio speranță decât în arme, iar Cicero adaugă: “Un război trebuie întreprins astfel să se vadă că nu s-a urmărit altceva decât pacea”.

Col.(r) Hagop Hairabetian, în articolul ”Un mizantrop furios” caută să lămurească credința unor capete ”luminate” care cred în existența ”statului paralel”, și despre personajele absolut ”duse cu pluta”, care a declarat public că ”SRI trebuie desființat” și creat un alt organism.

Col.(r) dr. Tănase Tiberiu, servindu-se de motto-ul ”Analiștii de informații au tendința de a insista pe ceea ce ei așteaptă să observe și nu pe ceea ce ei vor să observe”, ne prezintă vulnerabilități și riscuri pentru analiștii intelligence.

Sub semnătura col. (r) Alexandru Bochiș Borșanu putem citi aspecte privind terorismul islamic în Europa. Nu lipsesc în revistă nici ”Paginile literare” și ”Din viața și activitatea ACMRR-SRI”. De asemenea, revista scrie cu cuvinte de durere pierdere unui distins coleg, generalul maior (r) Alexandru Olaru. Dumnezeu să-l odihnească în pacea lui.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 decembrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Responses to A apărut numărul 40 din ”Vitralii – lumini și umbre”, revista veteranilor din Serviciile Române de Informații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.