”Mary Celeste”, corabia abandonată de echipaj și găsită plutind în derivă

În ziua de 5 decembrie 1872, membrii echipajului navei britanice ”Dei Gratia” au văzut la est de insulele Azore o corabie care părea că plutește în derivă. Era velierul ”Mary Celeste”, care părea să fi fost abandonat. Velierul a fost construit în 1860 într-un atelier naval din Noua Scoție. Inițial corabia a fost botezată ”Amazon”, ulterior ”Mary Celeste”, și a fost lansată la apă în 1861.

La prima sa traversare, sub comanda căpitanului John Nutting Parker, corabia a fost întoarsă la șantierul naval deoarece suferise un accident. După reparații corabia și-a continuat drumul. Cu ocazia traversării oceanului, în strâmtoarea Dover, s-a ciocnit cu o brigantină care s-a scufundat. „Amazonul” a suferit avarii, a fost reparat și încredințat altui căpitan. De data aceasta suferă un alt accident în Insula Capului Breton, Noua Scoție. și i se pierde urma. A fost cumpărat de consorțiul de armatori newyorkezi J.H. Winchester & Co., care aduce corabiei importante modificări și o va reboteza cu numele de ”Mary Celeste”. Conducerea vasului a fost încredințată britanicului Benjamin Spooner Briggs, sub a cărui comandă se înscrie ultima dintre enigmele sale, dispariția echipajului și plutirea în derivă în mijlocul Oceanului Atlantic.

La 5 noiembrie 1872 corabia a părăsit portul New York. La 15 decembrie 1872, în jurul prânzului, timonierul corabiei ”Dei Gratia” a dat alertă la vederea velierului care naviga la opt kilometri la tribord. Pânzele sale păreau într-o stare jalnică. Căpitanul a ordonat să i se acorde ajutor navei în derivă. La 400 de metri de navă s-a încercat să se stabilească o comunicare cu echipajul, dar fără răspuns. Căpitanul David Reed Morehouse trimite trei oameni ai săi la navă. Aceștia stabilesc că e vorba de ”Mary Celeste”. În continuare au constatat cu surprindere că nava era pustie, fără echipaj. Velierul era plin de provizii. Oamenii nu au înțeles care ar putea fi cauza părăsirii navei. Doar marea cunoaște cauzele abandonării.

Au circulat tot felul de teorii care au încercat să explice misterul. Una dintre ele este existența unei caracatițe uriașe care i-ar fi înghițit pe nefericiții marinari. O altă ipoteză spune că nava a pornit la drum cu un personaj ascuns, periculos, psihopat, care și-ar fi vândut sufletul diavolului. Vederea acestui personaj periculos a făcut ca echipajul să părăsească nava. Ultimul care a părăsit-o a fost căpitanul Briggs, care după ce a sărit în mare a văzut cum se îndepărta velierul ce îl avea la timonă pe Satana.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 ianuarie 2020. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.