Sculptorul Vasile Koter, sărbătorit la 70 de ani în cadrul unui vernisaj aniversar la Casa Meșteșugarilor

Vineri, 10 ianuarie, la Casa Meșteșugarilor a avut loc vernisajul expoziției aniversare ”Vasile Koter – 70 de ani”. Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Primăriei Municipiului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare și Asociației Culturale ”Sătmărenii”.

În cuvântul de salut, dr. Felician Pop a dat glas satisfacției că la acest eveniment au venit atât de mulți iubitori de artă încât sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare, s-a stat și pe coridor. Vasile Koter este un om de cultură, un binecunoscut sculptor în orașul său și chir și în străinătate. A avut multe expoziții în țară și peste hotare.

Așa cum a spus dr. Felician Pop, el a știut întotdeauna să-și dirijeze cu meșteșug ”neliniștitele sale interioare și să le transpună în trupul lemnului”.  La 70 de ani artistul este plin de viață, foarte activ, participă în fiecare vară la taberele de creație. Lucrările lui pornesc de la cele mici și până la sculpturile de mari dimensiuni, care se expun în piețe publice. Ceea ce au văzut cei prezenți expusă în sala de la Casa Meșteșugarilor, este o dovadă a muncii și creației unui artist flămând de frumos și de realismul aproape magic”.

Pentru Robert Laszlo, Vasile Koter este un ”neastâmpărat, un artist care caută pe sine în fiecare bucată de lemn”. El pregătește lemnul pentru ”o altă înviere. Prin dalta lui curge un fulger de lumină care despică inerția și lemnul capătă o dinamică și o amprentă unică și uluitoare. Bătrânețea care bate la ușă nu-l aruncă în lumea melancolică a resemnării și suficienței”. El mai are multe de spus. De altfel, printre exponate există ca materie primă atât lemnul, cât și osul și piatra.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, i-a înmânat artistului o Diplomă, care recunoaște munca și talentul de care dă dovadă, semnată de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și de Robert Laszlo.

Scriitorul Hitter Ferenc a apreciat la cel mai înalt nivel munca artistului. Expoziția este o sumă de creații care au fost realizate de-a lungul anilor. El știe să înnobileze prin creația sa spațiul în care s-a expus lucrarea. Hitter Ferenc i-a urat sculptorului multă sănătate și putere de muncă, și pe viitor să ne încânte cu lucrări de mare valoare.

Pictorul Kovács Emil Lajos i s-a adresat ca unui vechi prieten, care și-a manifestat bucuria că atât de multă lume a venit la această expoziție. De altfel, la toate expozițiile, Vasile Koter a avut foarte mulți vizitatori. Vorbitorul și-a exprimat nemulțumirea că artistul tocmai în Satu Mare nu are o lucrare expusă în piața publică. I-a urat multă sănătate și putere de creație, ca să creeze opere de artă care să ne încânte.

În final, a luat cuvântul sărbătoritul, care a mulțumit prietenilor, colegilor și tuturor celor care au venit la acest vernisaj. A spus că și în viitor va crea noi opere. Momentele culturale au fost asigurate de Kozma Máté, la vioară, elev la Liceul de Arte ”Aurel Popp”, clasa profesoarei Rodica Cuzdrioara și Adrian Lupescu la chitară.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 ianuarie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.