Investiție uriașă în sănătate la Ardud. Centrul de permanență va fi complet modernizat

Centrul de permanență din Ardud va fi reabilitat în conformitate cu standardele de calitate existente în domeniul medical, pentru a îndeplini condiția de infrastructură adecvată pentru serviciile de asistență medicală. La Primăria Orașului Ardud a avut loc miercuri, 15 ianuarie conferința de lansare a proiectului „PrimCare RO-HU- Acces transfrontalier la servicii de urgență și asistență medicală primară de înaltă calitate în comunități mici”, cod ROHU-407. Proiectul este implementat de orașul Ardud în parteneriat cu Asociația CREST și Primăria Napkor din Ungaria, în perioada 01.11.2019–31.10.2020.

Bugetul total al proiectului este de 545.102,11 euro, din care contribuția FEDR reprezintă 463.336,77 euro.

La conferința de lansare au participat primarul orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma, care a și moderat întâlnirea, primarul localității Napkor, dr. Spinyhért Zsolt însoțit de medicul de familie din Napkor, reprezentanta Asociației Crest, manager proiect Ramona Sabău, medicul de familie din Ardud, dr. Celia Tincău.

Primarul Ovidiu Duma a urat bun venit tuturor invitaților și a reamintit importanța relațiilor de înfrățire începute acum 15 ani ale Ardudului cu Napkor. Fiind oraș turistic, la Ardud va fi binevenită modernizarea centrului de permanență și pentru a li se putea oferi servicii medicale celor care vizitează orașul. Se dorește eliminarea mitului că, pentru a primi servicii medicale de calitate, pacienții trebuie să se deplaseze în altă parte.

Dr. Celia Tincu, medicul de familie al orașului Ardud și-a exprimat bucuria că, spre deosebire de alte centre de permanență, cel care funcționează în Ardud nu a fost închis. Coordonează centrul din 2017, dar problema este că la Ardud nu există personal medical, doar un singur medic. Nu există unitate de primire urgențe, nici C.P.U., la Ardud nu se pot oferi în prezent servicii medicale de urgență. Dr. Celia Tincu speră ca acest proiect să atragă medici la Ardud, se bucură de colaborarea cu Primăria din Napkor și cu ceilalți parteneri de proiect, dar și de încrederea pacienților.

Dr. Spinyhért Zsolt, primarul localității Napkor, s-a bucurat că poate fi prezent la lansarea proiectului, care este de o importanță enormă și pentru comunitatea sa. A adus mulțumiri primarului Ovidiu Duma pentru că a inițiat acest proiect, care va fi de succes de ambele părți. Sunt 15 de ani de când Ardud și Napkor s-au înfrățit, se bucură că în afara relațiilor personale bune, se implementează acest proiect în beneficiul locuitorilor ambelor localități. A spus că se va lucra rapid la realizarea proiectului, și că își dorește să se finalizeze cât de repede.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, Prioritatea PA4–Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănatății și prevenției bolilor), Obiectiv specific 4.1 Servicii medicale preventive și curative, în zona eligibilă, îmbunătățite.

Proiectul creează o rețea puternică de profesioniști din ambele părți ale frontierei, care vor lucra împreună îmbunătățind capacitatea instituțională comună a centrului de permanență medicală din Ardud și a unităților medicale primare din Napkor pentru a oferi servicii de asistență medicală mai bune și mai sigure bazate pe condiții de muncă îmbunătățite, acces la echipamente și tehnologii adecvate, protocoale medicale armonizate, dezvoltarea forței de muncă în domeniul sănătății și schimbul de bune practici.

Proiectul răspunde nevoilor sistemelor sanitare de a armoniza diferitele componente ale sistemului de urgență, vizând o eficiență sporită și intervenție rapidă pentru salvarea de vieți, precum și coordonarea acțiunilor în caz de urgență. Creșterea încrederii populației în centrul de permanență din Ardud și în cabinetele de medicină de familie din Napkor va reduce numărul de cazuri care se adresează inutil la serviciile de asistență medicală de urgență dintr-o altă localitate, prevenind astfel pierderea de timp și resurse prețioase.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta servicii de asistență medicală comunitară coordonate la nivel transfrontalier în cadrul centrului de permanență medicală din Ardud și a cabinetelor de medicină de familie din Napkor care abordează în mod optim nevoile populației în ceea ce privește intervenția de urgență, prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient, cu accent pe bolile ale sistemului circulator care reprezintă principala cauză de deces în regiune și la nivelul UE.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi:

-1 unitate comunitară de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud) reabilitată în conformitate cu standardele de calitate existente în domeniul medical, pentru a îndeplini condiția de infrastructură adecvată pentru serviciile de asistență medicală.

-3 unități comunitare de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară din Napkor) dotate cu echipamente, tehnologie și aparate de calitate necesare în conformitate cu standardele de calitate în vigoare îîn domeniul medical, pentru a satisface nevoile pacienților în caz de urgențe medico-chirurgicale și tratamentul bolilor cu morbiditate ridicată.

-40 de profesioniști din serviciile de asistență medicală primară (medici și asistenți medicali) din regiunea transfrontalieră instruiți în domeniul resuscitării cardio-respiratorii la adult și la copii și domeniul în managementului leziunilor vasculare în hipertensiune.

-2 ghiduri de bune practici armonizate în domeniul resuscitării și managementului pacienților cu boli ale sistemului circulator, construite și implementate în centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară în Napkor.

-80 de reprezentanți ai părților interesate din domeniul medical din zona transfrontalieră informați despre ghidurile armonizate de asistență medicală primară, resuscitarea cardio-respiratorie și gestionarea pacienților cu boli ale sistemului circulator, dezvoltate pe parcursul proiectului.

Astfel, în cadrul unităților medicale țintă se va realiza o specializare coordonată a serviciilor, starea infrastructurii se va îmbunătăți, vor fi instalate noi echipamente de diagnostic, screening și tratament în Ardud și Napkor, pentru a asigura prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor cardiovasculare în regiunea trasfrontalieră. Drept urmare, o parte importantă a pacienților care până acum trebuiau redirecționați în altă parte, vor fi tratați în mod eficient la nivel local, facilitând accesul rapid al populației la îngrijiri medicale sigure oferite conform unor protocoale standardizate și comparabile, în vigoare în zona transfrontalieră, asigurând furnizarea unor servicii de calitate bună pentru toti cetățenii din zona vizată.

Proiectul crește capacitatea instituțională și cooperarea în domeniul serviciilor de urgență și în domeniului asistenței medicale primare, pentru a utiliza la maxim ceea ce este disponibil, prin alinierea eforturilor factorilor interesați români și maghiari; investiții în infrastructură, echipamente și abilități ale personalului medical în țările partenere și dezvoltarea în comun a soluțiilor inovatoare la problemele comune, astfel încât regiunea să poată progresa durabil. Proiectul crește capacitatea instituțiilor de asistență medicală primară de a identifica timpuriu și de a asigura tratament eficient al bolilor în zona transfrontalieră reducând dezechilibrele majore între nivelulserviciilor din comunitățile vizate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 ianuarie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.