Prefectul Radu Bud: În județul Satu Mare nu există momentan focare de gripă aviară

Joi, 16 ianuarie, prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, a convocat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, având în vedere contextul epidemiologic actual din județul Satu Mare sub aspectul Gripei Aviare ca urmare a declarării unui focar în data de 14 ianuarie 2020 la o exploatație de păsări din localitatea Seini, județul Maramureș, și a instaurării zonelor de restricție în jurul focarului, precum și declararea unor cazuri de Pestă Porcină Africană la mistreți în județele Satu Mare și Maramureș.

Prefectul, în calitate de președinte al Unității Locale de Decizie (ULD) Satu Mare, a supus aprobării membrilor CLCB DecizIa nr. 01/16.01.2020 prin care s-au aprobat Planul de măsuri actualizat pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană la mistreți în județul Satu Mare și Planul de măsuri pentru controlul bolii Gripă Aviară datorată declarării unui focar în data de 14 ianuarie 2020 la o exploatație de păsări din localitatea Seini, județul Maramureș, și a dispus transmiterea de urgență a acestora către Unitățile Locale de Sprijin de la nivelul Unităților Administrativ-Teritoriale din județ, către gestionarii Fondurilor de Vânătoare și Garda Forestieră Oradea.

Planul de măsuri pentru combaterea focarului de influență aviară de la Seini, județul Maramureș, stabilește: catagrafierea păsărilor din exploatații, pe specii și vârstă, din localitățile: Pomi, Crucișor, Valea Vinului, Apa, Orașu Nou, Racșa și Medieșu Aurit, zonele de restricție, protecție și supraveghere și restricțiile privind mișcarea păsărilor.

Planul de măsuri pentru controlul bolii pentru Pesta Porcină Africană la mistreți în Fondul de vânătoare 21 Viile Satu Mare, județul Satu Mare, și Fondul de vânătoare 37 Asuaj, județul Maramureș, stabilește  catagrafierea mistreților, punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci din zonele afectate, precum și măsuri de biosecuritate în fondurile de vânătoare din zonele neafectate de pestă.

De menționat că în acest moment, la nivelul județului Satu Mare nu există focare de gripă aviară.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 ianuarie 2020. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.