Ziua Culturii Naționale s-a încheiat la Satu Mare cu un spectacol de poezie și muzică

La Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”, joi 16 ianuarie a avut loc un frumos spectacol de poezie și muzică, realizat cu participarea Cenaclului literar ”Afirmarea”. Printre organizatori se numără Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția pentru Cultură Satu Mare și Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”.

Au participat profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu, directorul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Gheorghe Molnar, poetul dr. George Vulturescu și jurnalistul și scriitorul Ioan Anițaș. A mai fost invitat grupul folk de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, condus de profesoara Carmen Bratosin, Luiza Molnar, Francisca și Florin Micaș.

Cei prezenți au fost salutați cordial de către Ghorghe Molnar, directorul instituției gazdă, care a spus că an de an, cu participarea iubitorilor de cultură se organizează câte un spectacol de poezie și muzică de ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, de la nașterea căruia s-au împlinit 170 de ani.

Pentru început Luiza Molnar a interpretat mai multe cântece acompaniate la chitară, care au fost aplaudate de publicul din sală. Dr. George Vulturescu a vorbit despre personalitatea lui Mihai Eminescu, subliniind faptul că el este românul absolut, cum zice Tudor Arghezi, doar ”glasul harfelor ar putea ajunge la el”. I-a amintit apoi pe toți aceia care pe meleagurile sătmărene au scris despre Mihai Eminescu. Majoritatea dintre ei sunt din părțile Careiului. În această ordine au fost evocați: Grigore Maior, Eugen Paul Barbu, Romul Marchiș, Gheorghe Bulgăre, Petru Cupcea, Kafka Margit, C.S. Anderco, George Pteancu etc. Cu acest prilej au fost lansate cărți poștale despre busturile lui Mihai Eminescu în părțile Sătmărene.

Majoritatea dintre cei care au scris despre Mihai Eminescu sunt din părțile Careiului. Satu Mare a avut întotdeauna ”o memorie culturală față de Mihai Eminescu”. A prezentat cele 15 cărți ale lui Grațian Jucan, ce a scris Gheorghe Bulgăr, traducerile în engleză ale lui Jozsef Soltesz, Fényi István, care a fost un traducător bun al lui Eminescu. Și noi sătmărenii avem dreptul să vorbin despre Eminescu, să-l cinstim și să-l cântăm. Expunerile au fost presărate cu cântecele interpretate de Florin Micaș, multe pe versurile poetului sătmărean Ghorghe Cormoș.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu a spus că, ”după ’90 s-a pus problema dacă mai avem nevoie de Eminescu, ce reprezintă el pentru noi? An de an se reiau aceleași cuvinte. Trebuie să știm că Eminescu și-a depășit cu mult epoca în care a trăit. Scriitorii români clasici nu sunt cu nimic mai prejos decât cei occidentali. În lume sunt mulți care au îndrăgit cultura română învățând limba română. Eminescu scrie lucruri frumoase încă din copilărie, dar ceea ce scrie mai târziu în proză este mai greu de înțeles. El are multe opere neterminate. Literatura lui fantastică se întemeiază pe folclor. El a fost și un foarte bun gazetar, chiar incisiv pe alocuri. A introdus în opera sa elemente de teorie literară. Are și umor bine regizat”.

În continuare, Loredana Știrbu de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a prezentat cele mai importante evenimente culturale din acest an, iar grupul folk de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a interpretat mai multe cântece. În cele din urmă, membrii cenaclului ”Afirmarea” au citit din ultimele lor creații: Gheorghe Cormoș, Cornel Burcea, Carol C. Koka, Ioan Tipu Sălăjanu, iar Georgeta Govor a încheiat activitatea cu o serie de cântece de mare valoare interpretativă.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 16, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.