La Ardud s-au sărbătorit 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859

Din întregul județ, ardudenii au fost din nou primii care au marcat o zi importantă din istoria românilor, Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859. Manifestările dedicate acestei zile au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Ardud alături de Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”. Prefectul județului Satu Mare, Radu Bud a onorat cu prezența evenimentul de la Ardud, fiind originar din localitatea Gerăușa.

Au mai participat primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok, directorul cabinetului prefectului județului Satu Mare, Adrian Cozma, membrii Consiliului Local Ardud, elevi, locuitori din Ardud. S-au alăturat manifestărilor membrii Ansamblului Folcloric ”Cetatea Codrului”, împreună cu profesorul îndrumător Nicu Miclăuș. A prezentat ca de obicei Daniel Dod.

După Imnul de Stat al României și cel al Uniunii Europene, prefectul Radu Bud a transmis mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: “Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste, unirea Moldovei cu Țara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârșită la 1 Decembrie 1918, când a avut loc și unirea cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș.

Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent?… Dezvoltarea și modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni. Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice.

Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege și pentru binele societății. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

A urmat cuvântul primarului Ardudului, Ovidiu Marius Duma, precum și emoționanta lecție de istorie și de viață oferită în cinstea acestei zile de Ștefan Berci, referentul Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”. Solista Ansamblului Folcloric ”Cetatea Codrului”, Sara Alexandra Ciorba a interpretat un cântec patriotic.

Au depus coroane de flori și au adus un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Ardud, Poliția, Poliția Locală Ardud, Casa de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”, conducerea Liceului Tehnologic Ardud.

În finalul evenimentului, participanții s-au prins în ”Hora Unirii”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 ianuarie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.