La Cenaclul Afirmarea au citit poeţii Ioan Hada, Ioan Sălăgeanu şi prozatoarea Loredana Ştirbu

Membrii Cenaclului Afirmarea şi iubitorii de literatură din Satu Mare au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor sâmbătă, 25 mai, pe poetul maramureşan Ioan Hada, care a citit un grupaj de poeme din creaţia sa. Ioan Hada este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri activi "Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Locuieşte în Baia Mare şi până în prezent a publicat 13 volume de poezie. Ultimul volum a apărut în 2012 cu titlul “33 de poeme”, la Editura Epitrop din Baia Mare.

DSCN0334

Scriitorul Mihai Sas a considerat că poezia lui Ioan Hada este o poezie plăcută, ancorată în viaţa cotidiană, capabilă să transmnită mesaje către cititori. Demn de remarcat este faptul că poeziile lui scot în evidenţă tot ce este frumos în viaţă, în opoziţie cu alţi autori care vânează doar răul. Prozatoarea Loredana Ştirbu a remarcat că poetul lasă să se înţeleagă în poemele lui, că este un poet îndrăgostit. Prin poeziile lui el poate ajunge la divinitate. Gheorghe Creţu a scos în evidenţă faptul că prin limbajul folosit, poetul lasă cititorului posiblitatea să înţeleagă frământările sale interioare. Tristeţea bacoviană ce răzbate din unele poezii a fost remarcată de prozatorul Ion Marin Chiorean. Şi tot el a observat că în poeziile lui Hada dragostea nu are vârstă. Fără îndoială, avem în faţă un poet format care manifestă multă îndemânare în arta scrisului: ”Poeziile lui Ioan Hada sunt scurte, dar ele exprimă o evidentă concentrare şi profunzime, sunt ca nişte elemente metaforice”, a remarcat Gheorghe Cormoș. Acelaşi element de concentrare a fost scos în evidenţă şi de poetul Ion Bala care a mărturisit că îi place foarte mult prospeţimea metaforei în poeziile lui Ioan Hada, mai puţin reluarea pe alocuri a aceloraşi cuvinte „cu care se bate apa în piuă”.

Loredana Ştirbu a citit proză scurtă cu titlul „Taina”. Gheorghe Cormoş a spus că proza Loredanei Ştirbu se apropie de proza lui Sadoveanu. Ion Marin Chiorean a considerat că ea încearcă să exploreze senzaţionalul, acţiunea naraţiunii petrecându-se într-un cadru natural. Autoarea are descrieri atractive. Trăgând o concluzie, poetul Ion Bala a spus că “autoarea demonstrează că ştie să abordeze o tematică foarte variată, stăpâneşte foarte bine fraza. Demonstrează că poate avea şi umor şi ştie să se exprime ironic la adresa mass-mediei”.

În partea finală a şedinţei, a citit din ultimele sale creaţii poetul Ioan Sălăgeanu. Poemele lui au fost foarte bine primite, cu superlative. Şi-au exprimat opinia Gheorghe Creţu, Nicolae Mariţa, Gheorghe Cormoş şi Claudiu Govor. Concluzia a fost că poetul are stil, exprimă sentimente profunde, „scrie o poezie baladistă care ar merge transpusă pe strune, poeziile lui nu sunt forţate ci curg foarte frumos”. Participanţii la şedinţa cenaclului i-au primit cu aplauze vii pe interpretul de muzică folk Tavi Bud, pe membrii grupului „Punctul următor”, Alexandru Ivanovici şi Loredana Morar, care i-au delectat cu frumoase cântece, repertoriul mergând de la Tudor Gheorghe la muzica africană.

                                                                                                                                                     Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 mai 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.