EXCLUSIV. Ardudul va avea una din cele mai mari Case de cultură din județul Satu Mare

Lucrările la noua clădire destinată Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” din Ardud, amplasată pe strada Ardudul Mic la numărul 16, se apropie de finalizare. În prezent este una din cele mai mari investiții care se desfășoară în Ardud, în domeniul culturii, dar și una din cele mai mari investiții de la nivelul județului Satu Mare. Inaugurarea ar putea avea loc pe la sfârșitul primăverii acestui an.

Proiectul tehnic a fost aprobat în 2018, la fel și Hotărârea privind emiterea Ordinului de începere a lucrărilor de execuție. Finanțarea a fost obținută de la Guvernul României, care a apreciat munca depusă de echipa orașului Ardud. Valoarea proiectului se ridică la 4.999.202,38 lei, obținuți prin Compania Națională de Investiții.

În calitate de inițiator al proiectului, primarul ing. Ovidiu Marius Duma a oferit în exclusivitate pentru actualitateasm.ro toate detaliile. Constatând lipsa și necesitatea unui asemenea așezământ cultural, primarul Ovidiu Marius Duma și-a propus de mult timp construirea la Ardud a Casei de cultură. Încercările au fost multe, nu de la început reușite, dar prin perseverență, așa cum s-a dat dovadă și la alte proiecte, s-a reușit și realizarea acestuia. Un deziderat al comunității care l-a ales, care i-a încredințat destinele sale pentru a prospera și a face cât mai multe lucruri din cele de care comunitatea are nevoie.

Cetatea de Cultură din Ardud crește de la o zi la alta

Mai sunt câteva săptămâni în care se vor finaliza efectiv lucrările de construcție, cu toate finisajele din interior care au mai rămas, exteriorul fiind terminat, ca în fotografiile din ziua vizitei noastre pe șantier, 23 ianuarie 2020. Lucrările sunt realizate integral de SC EURAS SRL. După această etapă va urma dotarea, constând în mobilier, scaune, fotolii pentru sala de spectacole, aparatura de sonorizare, de lumini, astfel încât totul să fie funcțional, conform proiectului. Amenajarea exterioară va consta în amenajarea terenului din incintă, unde se vor realiza parcări, drumuri de acces, zone verzi, căi pietonale de acces.

Arhitecții Casei de cultură s-au inspirat din imaginea turnului Cetății Ardud

Edilul orașului Ardud spune că din punct de vedere arhitectural, el personal a dat indicații ca edificiul să a fost conceput ca să se individualizeze la nivelul Ardudului și să preia ceva din imaginea Cetății, simbolul orașului. Amplasarea construcției nu a fost aleasă la stradă, ci în adâncul terenului, în așa fel încât să poată fi amenajată și o zonă verde, de recreere, precum și parcări. Fiind un lăcaș de cultură, i se va conferi și acel peisaj în care lumea să se poată simți bine și în exteriorul clădirii, chiar și în afara spectacolelor. Prin proiectul de finanțare ”Internet gratuit”, câștigat de Primărie, zona Casei de cultură a fost prevăzută inclusiv cu wi-fi gratuit.A doua casă de cultură din județul Satu Mare, ca mărime, va avea 400 de locuri

Casa de cultură din Ardud va avea 400 de locuri (sala mare, în amfiteatru), astfel va fi una din cele mai mari case de cultură din județ. Comparativ, cea din Satu Mare are 540 de locuri. Va mai deține și alte spații: încă o sală multifuncțională cu 100 de locuri care va putea fi folosită și la alt gen de evenimente decât cele la care publicul stă pe scaune, apoi o sală pentru repetiții, birouri. Sub scenă vor fi spații foarte generoase și absolut necesare pentru artiști: vestiare, cabine de probă, de repetiții, grupuri sanitare, un hol generos unde se vor putea vernisa expoziții. Tot la primul nivel va fi un foaier-bar unde se va putea servi un suc, o cafea, unde se va putea socializa în pauzele spectacolelor sau după.

Luând în considerare partea de dotări care mai urmează, mai ales cele de amenajare exterioară, care depind de timpul favorabil, din martie-aprilie, primarul Ovidiu Marius Duma preconizează că, prin aprilie, mai anul acesta, lucrările ar putea să fie finalizate și apoi ar urma să aibă loc inaugurarea clădirii.

Deocamdată, membrii cercurilor de la Casa de cultură Ardud repetă pe unde pot

Sunt sute de copii, tineri și adulți care frecventează cele 10-12 cercuri ale Casei de cultură ”Dr. Augustin Mircea”: dansuri populare românești, maghiare, șvăbești, balet, cor, dans sportiv, pian, chitară, cenaclul literar, zumba, desen, pictură. Aceștia își desfășoară în prezent activitatea în spații improprii și improvizate. Repetițiile au loc pe holurile Primăriei după terminarea programului, în săli, în curtea Primăriei când timpul o permite, chiar și în microbuz. Lucru observat de chiar de autoarea articolului în timpul unei deplasări la Ardud.

Prin darea în folosință a clădirii, în sfârșit aceste repetiții se vor putea realiza în sălile special destinate pentru acest lucru, în condiții evident normale, civilizate. Ardudenii își vor putea dezvolta pasiunile și talentele cu mult mai multă tragere de inimă, având astfel tot confortul necesar.

Oraşul Ardud s-a remarcat în ultimii ani cu o activitate artistică și culturală extrem de intensă. Deși Casa de cultură ”Dr. Augustin Mircea” există ca instituție și asociație, ea nu a avut niciodată o clădire care să o găzduiască. De altfel, era și timpul ca evenimentele culturale din ultimii ani, de înaltă ținută, județeană și națională organizate de Primăria Ardud, să iasă din mica sală de festivități a orașului, ori din Căminul cultural din Mădăras. Să merite un așezământ adecvat și demn.

Cultura și învățământul, domenii indispensabile unei comunități civilizate, de secol 21

Pe parcursul implementării și realizării acestui proiect, au existat voci care au fost de părere că Ardudul nu are nevoie de casă de cultură. Pe această cale, primarul orașului le transmite acestora că, fiecare localitate și fiecare comunitate are nevoie de dotările și atributele comunități civilizate, care trăiește în civilizația secolului 21. Cultura, învățământul sunt domenii indispensabile pentru un om, pentru formarea lui intelectuală, petrecerea timpului liber, desăvârșirea fiecăruia dintre noi. Fără ele am rămâne la un nivel mult prea inferior ca să ne putem numi oameni.

De aceea, Primăria Ardud a dat și dă importanță tuturor domeniilor și zonelor de dezvoltare a comunității, de la utilități, apă, canal, gaz, infrastructură, drumuri, dotări de tot felul în toate domeniile: învățământ, sănătate, sport, administrație, zona economică.

Odată cu punerea în funcțiune a noii case de cultură, va fi nevoie pe lângă personalul actual angajat și antrenat în domeniul cultural, și de angajați care se vor ocupa în cele mai bune condiții de organizarea oricărui tip de eveniment.

Elena Ioana Koka

Foto: actualitateasm.ro, Primăria Orașului Ardud  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 28, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.