Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj Napoca a împlinit 100 de ani de la înființare

În Cluj Napoca, pe strada Napoca nr.11 se află Institutul de Istorie ”George Barițiu”, o instituție de cercetare științifică fundamentală cu profil umanist, care funcționează sub auspiciile Academiei Române. A luat ființă cu 100 de ani în urmă, în februarie 1920, scurt timp după organizarea și inaugurarea Universității românești, având ca principal obiectiv cercetarea istoriei Transilvaniei.

Cu acest prilej, în fața numeroșilor participanți, în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, au avut loc expuneri din partea directorului Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan, dr. Viorel Câmpean, și dr. Marta Cordea care au vorbit despre împrejurările înființării instituției centenare, principalele sale preocupări în cercetarea istoriei Transilvaniei, directorii instituției și operele lor.

Prezent la solemnitățile prilejuite de inaugurarea Universității, Regele Ferdinand I a decis acordarea unui sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru finanțarea acestui institut care să cerceteze trecutul acestei provincii. În 1937 s-a făcut inaugurarea sub numele de ”Institutul de Istorie Națională din Cluj”, cu participarea Regelui Carol al II-lea al României. Între anii 1940-1944 a funcționat în refugiu la Sibiu și din nou la Cluj din 1945. În anul 1949 a primit denumirea de ”Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj” al Academiei Române.

În anul 1990 s-a divizat în Institutul de Istorie și Institutul de Arheologie și Istoria Artei. Din anul 2002 prin fuziune cu Centrul de cercetări socio-umane, s-a înființat Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj Napoca al Academiei Române cu departamentele Istorie și Socio-Umane.

Institutul publică Anuarul Institutului – seria historica, care publică rezultatele cercetării membrilor ei, la menținerea exigenței științifice au vegheat de-a lungul anilor academicienii Ioan Lupaș, Alexandru Lapedatu, Ștefan Pascu, Constantin Daicoviciu, Camil Mureșan, Nicolae Edroiu. Odată cu apariția Institutului a apărut și Biblioteca. De-a lungul timpului, aceasta s-a îmbogățit încontinuu și prin donații individuale. Au donat Vintilă Brătianu, Valeriu Braniște, Vasile Bogrea, Ioan Lupaș, Lauro Grassi, care a donat peste 500 de volume. Biblioteca deține 645 de volume, cărți rare. Colecția de periodice cuprinde peste 1.000 de titluri. Fondul de istorie slavă cuprinde circa 2.000 de volume. Biblioteca are și o sală de lectură cu 40 de locuri.

Începând din anul 1996 institutul a dobândit dreptul de a organiza și coordona studii doctorale. Pe baza rezultatelor obținute Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj Napoca deține statutul de excelență în cadrul unităților Academiei Române. Directorul actual al Institutului este profesorul dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

În cadrul întâlnirii de la Biblioteca Județeană au fost înmânate diplome unor colaboratori de seamă: profesorului de 92 de ani, Gheorghe Șanta, profesorului dr. Ovidiu T. Pop, Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” și o diplomă Bibliotecii Județene, directorului Lacrima Istrăuan.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 30, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.