Revista ”Vitralii – lumini și umbre” a veteranilor din SRI a împlinit 10 ani de la apariția primului număr

Am primit recent la redacție nr. 41 al revistei ”Vitralii – lumini și umbre”, care marchează 10 ani de la apariția primului număr, eveniment salutat cu căldură de directorul SRI, Eduard Raul Hellvig. ”N-a fost ușor, nici astăzi nu este, dar știu că SRI s-a adaptat permanent, a învățat din prropiile greșeli, s-a dezvoltat odată cu societatea și a reușit de-a lungul anilor să fie cu un pas înaintea vremurilor”, scrie Eduard Raul Hellvig.

Sub semnătura col.(r) dr. Aurel V. David apare o retrospectivă a celor 30 de ani de bilanț, care au trecut de la revoluția din 1989, sub titlul ”Noapte de decembrie… după treizeci de ani”, într-o convorbire fără ură și părtinire, cu gl. bg. (r) Dan Marin. Col.(r) Hagop Hairabetian stă de vorbă cu un revoluționar autentic, Mihai Montaru, inginer energetician care, văzând la televizor ce se întâmplă în centrul capitalei, a plecat imediat de acasă și s-a alăturat demonstranților, în 21 decembrie 1989. Col. (r) dr. Aurel V. David ne dezvăluie în partea a doua a articolului pe care-l publică, ”Privire prin vitraliile unui sfârșit de epocă. Anchetat în postură de arestat preventiv în decembrie 1989.

Col.(r) Liviu Găitan în ”Reactivarea memoriei colective împotriva uitării”, ne prezintă volumul ”Decembrie 1989-Strigăt pentru adevăr”, lucrarea cuprinde studii, editoriale, interviuri, mărturii, analize de caz, cronologii, comentarii din decembrie 1989. O întoarcere în istorie face col.(r) dr. Tiberiu Tănase când scrie despre trecerea Serviciului Special de Informații la Direcția Generală a Securității Statului, după 23 august 1944.

Col. (r) Hagop Hairebetian în ”Memoria profesională” se întoarce în timp, pe vremea când în București se pregătea ”Festivalul Mondial al Tineretului”, peripețiile tânărului ofițer Adam. Sub semnătura gl.bg.(r) Vasile Mălureanu apare un studiu de 21 de pagini, cu titlul ”Confirmările și limitele unui rechizitoriu” privind evenimentele din decembrie 1989.

În paginile revistei mai putem citi ”Un bagaj deosebit de prețios, gânduri la sfârșit de an”, de col.(r) Hagop Hairabetian; ”Premise pentru o dezbatere asupra securității naționale”; de col.(r) Niculae Iancu; ”Cultura de securitate în România între concept și realitate” de col.(r) Ion-Viorel Vîlceanu; ”Securitate cibernetică între viața privată și menținerea echilibrelor sociale”, de col.(r) dr. Cristian Felea; ”Informația și intelligence-ul în ecuația securitară” de col.(r) dr.ing.Cătălin Peptan.

La ”Note de lectură” semnează prezentări de carte gl.bg.(r) Vasile Mălureanu, cartea lui Florin Bichir ”Operațiunea ocultă”, col.(r) Tiberiu Tănase lucrarea lui Alin Spânu ”Spioni, spioane și dandanale în România războinică (1916-1919); Maria Ilie, volumul lui Sorin Aparaschivei ”Sistemul național de informații”. Revista mai publică la 10 ani de la apariție, impresiile unui mare număr de cititori din țară la adresa publicației, printre care și cea a profesorului din Satu Mare, Carol C. Koka.

În paginile literare se publică versurile poeților: Corin Bianu, Gheorghe Presnescu, Mircea-Dorin Istrate și Ioan Florian. Mai putem citi ”Din viața și activitatea ACMRR-SRI, o antologie: iulie-octombrie 2019; ”Prezenți în viața și cultura cetății”; ”Noi apariții editoriale”, ”Dialog cu cititorii și corespondenții” și ”Vitralii-lumini și umbre” – prezență și ecouri”.

Prof. Carol C. Koka  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 februarie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.