Maria Tămaș, cea mai vârstnică locuitoare din comuna Doba, sărbătorită la 100 de ani

Primăria Comunei Doba și Parohia Ortodoxă Română Păulian au sărbătorit-o pe cea mai vârstnică locuitoare a comunei Doba, Maria Tămaș. În Anul Omagial al Pastorației Părinților și Copiilor, și cu ocazia împlinirii frumoasei și venerabilei vârste de 100 de ani. doamnei Maria Tămaș i-au fost decernate Diploma de Centenar, precum și Diploma Aniversară. 

La Biserica Ortodoxă din Păulian, comuna Doba, a avut loc sâmbătă, 15 februarie o slujbă de mulțumire, la care au participat 10 preoți din Protopopiatul Ortodox Român Carei, în frunte cu protopopul Florin Mocan. Au mai fost prezenți primarul comunei Doba, Mihai Ghetina, viceprimarul Bartha Jozsef, scriitorul Felician Pop, poetul și cantautorul de folk Adrian Lupescu, familia doamnei Maria Tămaș: fiica Viorica Neagoș, ginerele Ioan Neagoș, cei 4 nepoți, cei 11 strănepoți, și alte rude din Ardud, consăteni și prieteni care au ținut să-i fie alături la această frumoasă aniversare.

În finalul ceremoniei religioase, protopopul Florin Mocan i-a înmânat sărbătoritei Diploma Aniversară din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Protopopiatul Ortodox Român Carei, cu următorul mesaj: ”Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, în semn de respect pentru activitatea depusă de-a lungul timpului, pentru promovarea și respectarea valorilor culturale strămoșești ale Bisericii Ortodoxe”.

Din partea preotului paroh al Parohiei Ortodoxe Române Păulian, Octavian Abrudan, doamna Maria a primit Diploma de Centenar, totodată dorindu-i se ca ”Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze viața cu pace, liniște sufletească, sănătate alături de întreaga familie”.

Doamna Maria Tămaș s-a născut la 28 ianuarie 1920, la Desești, județul Maramureș. S-a stabilit în Păulian la vârsta de 20 de ani, în 1940. Pe parcursul vieții, a trecut prin mai multe perioade grele: cea interbelică, Al Doilea Război Mondial, perioada comunistă, și cea actuală. A făcut parte din numeroșii refugiați din Transilvania dinanitea celui de-al Doilea Război Mondial.

Așa cum a povestit doamna Maria, cu vocea sa blândă și cu un surâs, dânsa s-a căsătorit la Păulian și s-a ocupat cu agricultura. În cei 100 de ani a mâncat în mare parte ceea ce a cultivat în grădina ei. De-a lungul vieții, deși a trecut prin multe greutăți și provocări, precum și numeroase intervenții chirurgicale, mereu a fost ”o bună credincioasă, răbdătoare și harnică”. Nu s-a certat cu nimeni, nu a ținut ură pe nimeni, nici supărare. Un motiv în plus pentru a o felicita, a-i mulțumi pentru o asemenea lecție de viață și a-i dori să se bucure și în continuare de liniște, sănătate alaturi de familia ei frumoasă și numeroasă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15 februarie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.