Acumularea Călinești, parte dintr-un proiect european valorând peste 65.000.000 euro

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa face demersurile pentru aprobarea aplicațiilor de finanțare a două proiecte, cofinanțate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5. Este vorba despre proiectele: ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în valoare totală estimată de 21.286.619 EURO cu TVA inclus; și “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare”, în valoare totală estimată de 44.120.500 EURO cu TVA.

Proiectele sus-menţionate, prevăzute şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii, prezintă soluții integrate, la nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa. Astfel, acestea combină măsuri structurale şi non-structurale, soluţii clasice, convenţionale şi măsuri „verzi”, prietenoase cu mediul.

Proiectele au la bază cele mai noi informaţii privind evoluţiile factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizează fiecare amplasament, precum şi integrarea efectelor schimbărilor climatice în modelele hidrologice şi hidraulice, care fundamentează soluţiile propuse.

De asemenea, implementarea proiectelor va avea beneficii socio-economice, în principal:

creşterea valorii terenurilor;
reducerea pagubelor materiale;
îmbunătăţirea calităţii infrastructurii.

Amplasamente:

Acumularea Colibiţa este amplasată pe cursul râului Bistriţa Transilvană, afluent de ordinul II al râului Someş, la 40 de kilometri amonte de oraşul Bistriţa, la aproximativ 400 de metri amonte de confluenţa cu pârâul Repedea, între localităţile Bistriţa Bârgăului şi Mița din județul Bistriţa-Năsăud.

Lucrările hidrotehnice vizate de proiectul “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare” sunt situate in bazinul hidrografic Tisa, pe cursul râului Tur, în amplasamentul barajului Călinești, amonte de localitatea Coca, în zona localității Călinești-Oaș și pe râul Tur si afluenții acestuia pe sectorul cuprins între acumulare și frontiera cu republica Ungaria.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.