Investiție de peste 500.000 euro, în asistența medicală permanentă, pentru ardudeni

Pacienții din Ardud și localitățile aparținătoare nu mai au foarte mult de așteptat, până la finalizarea Centrului de sănătate și permanență medicală. În prezent, continuă lucrările de reabilitare, modernizare, dotare cu mobilier și aparatură medicală a clădirii care va deservi noul Centru de permanență medicală (fosta Primărie). Investiția se realizează ca urmare a câștigării în anul 2019 de către Primăria Ardud a proiectului european de finanțare depus în 2018 pe programul Interreg RO-HU.

Investiția va deservi populația mai multor localități din zonă, oferind asistență medicală cu aparatură performantă și personal medical specializat în regim permanent. Obiectivul este reabilitat în conformitate cu standardele de calitate necesare în domeniul medical, pentru a îndeplini condiția de infrastructură adecvată pentru a oferi servicii de asistență medicală. Bugetul total al proiectului este de 545.102,11 euro, din care contribuția FEDR reprezintă 463.336,77 euro.

Lucrările au loc în cadrul proiectului „PrimCare RO-HU – Acces transfrontalier la servicii de urgență și asistență medicală primară de înaltă calitate în comunități mici”, cod ROHU-407. Proiectul implementat de orașul Ardud în parteneriat cu Asociația CREST și Primăria Napkor din Ungaria, în perioada 01.11.2019–31.10.2020.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, Prioritatea PA4–Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănatății și prevenției bolilor), Obiectiv specific 4.1 Servicii medicale preventive și curative, în zona eligibilă, îmbunătățite.

Fiind și oraș turistic, la Ardud este binevenită și foarte așteptată modernizarea centrului de permanență, și pentru a se putea oferi servicii medicale celor care tranzitează orașul. Sunt 15 de ani de când Ardud și Napkor (localitate din districtul Nyíregyháza, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria) s-au înfrățit, iar în afara relațiilor de înfrățire și cooperare dintre cele două comunități, și acest proiect se implementează în beneficiul locuitorilor ambelor localități.

Centrul de permanență medicală există și în prezent, coordonat din 2017 de dr. Celia Tincu, medic de familie. La ora actuală, la Ardud sunt trei medici de familie (cabinete medicale private). Până la finalizarea proiectului, activitatea medicală se desfășoară la Dispensarul uman din Ardud  Spre deosebire de alte centre de permanență, cel din Ardud nu a fost închis, ci se oferă și în prezent măsuri de prim-ajutor, iar cazurile grave sau de importanță majoră să fie transferate mai departe către Spitalul Județean Satu Mare. Totodată, se dorește ca prin amenajarea acestui nou centru, vor fi aduși medici care să vină să lucreze la Ardud.

Se va crea o rețea puternică de profesioniști din ambele părți ale frontierei, care vor lucra împreună îmbunătățind capacitatea instituțională comună a centrului de permanență medicală din Ardud și a unităților medicale primare din Napkor pentru a oferi servicii de asistență medicală mai bune și mai sigure bazate pe condiții de muncă îmbunătățite, acces la echipamente și tehnologii adecvate, protocoale medicale armonizate, dezvoltarea forței de muncă în domeniul sănătății și schimbul de bune practici.

Proiectul răspunde nevoilor sistemelor sanitare de a armoniza diferitele componente ale sistemului de urgență, vizând o eficiență sporită și intervenție rapidă pentru salvarea de vieți, precum și coordonarea acțiunilor în caz de urgență. Creșterea încrederii populației în centrul de permanență din Ardud și în cabinetele de medicină de familie din Napkor va reduce numărul de cazuri care se adresează inutil la serviciile de asistență medicală de urgență dintr-o altă localitate, prevenind astfel pierderea de timp și resurse prețioase.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta servicii de asistență medicală comunitară coordonate la nivel transfrontalier în cadrul centrului de permanență medicală din Ardud și a cabinetelor de medicină de familie din Napkor care abordează în mod optim nevoile populației în ceea ce privește intervenția de urgență, prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient, cu accent pe bolile ale sistemului circulator care reprezintă principala cauză de deces în regiune și la nivelul UE.

Potrivit Primăriei Orașului Ardud, principalele rezultate ale proiectului vor fi:

-1 unitate comunitară de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud) reabilitată în conformitate cu standardele de calitate existente în domeniul medical, pentru a îndeplini condiția de infrastructură adecvată pentru serviciile de asistență medicală.

-3 unități comunitare de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară din Napkor) dotate cu echipamente, tehnologie și aparate de calitate necesare în conformitate cu standardele de calitate în vigoare îîn domeniul medical, pentru a satisface nevoile pacienților în caz de urgențe medico-chirurgicale și tratamentul bolilor cu morbiditate ridicată.

-40 de profesioniști din serviciile de asistență medicală primară (medici și asistenți medicali) din regiunea transfrontalieră instruiți în domeniul resuscitării cardio-respiratorii la adult și la copii și domeniul în managementului leziunilor vasculare în hipertensiune.

-2 ghiduri de bune practici armonizate în domeniul resuscitării și managementului pacienților cu boli ale sistemului circulator, construite și implementate în centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară în Napkor.

-80 de reprezentanți ai părților interesate din domeniul medical din zona transfrontalieră informați despre ghidurile armonizate de asistență medicală primară, resuscitarea cardio-respiratorie și gestionarea pacienților cu boli ale sistemului circulator, dezvoltate pe parcursul proiectului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 29 aprilie 2020. Filed under Sănătate, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.