În curând se vor împlini 50 de ani de la Inundațiile din 14 mai 1970, din Satu Mare

Istoria vorbește despre inundații repetate ale Someșului la Satu Mare, ca despre un tribut pe care oamenii îl plătesc periodic. Someșul a produs inundații în ținuturile sătmărene în anii 1740, 1792, 1855, mai mari în anii 1884 și 1888, când nivelul apei a atins la Satu Mare cota de 630 cm. Al cincilea râu ca mărime și debit din România a adus în luna mai 1970 cea mai mare calamitate naturală din istoria Sătmarului.

Semnalul de alarmă a fost tras în ziua de 13 mai. În dimineața zilei de 14 mai Someșul a atins la mira Satu Mare cota de 770 cm, pătrunzând pe malul stâng și în zona inundabilă a orașului. Dezastrul avea să se producă la ora 12, când digul din satul Cucu – comuna Odoreu – avea să cedeze.

Muzeul Județean Satu Mare anunță vizitatorii că, începând de marți, 5 mai, pe pagina sa de facebook va publica fotografii despre marea tragedie istorică de acum 50 de ani, inundațiile din 14 Mai 1970 care au lovit cel mai puternic județul și orașul nostru. Așa cum astăzi pandemia nu respectă hotarele omenești, apa a făcut același lucru și acum 50 de ani. Aproape fiecare județ din România și părțile estice ale Ungariei au fost afectate de această catastrofă naturală.

În curând, tot pe facebook va fi anunțată și expoziția virtuală pe care o veți putea vizualiza exclusiv pe pagina web a Muzeului Județean Satu Mare (www.muzeusm.ro.)

Pentru a comemora în acest an 50 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Secția de Istorie a Muzeului Județean Satu Mare, vă propune, printr-o expoziție virtuală, vizualizarea unor fotografii, filmări și documente de arhivă inedite din epocă ce stau mărturie la tragedia de acum 50 de ani. Fotografiile au fost realizate de Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál și alți fotografi profesioniști sau amatori din Satu Mare.

Filmările, fotografiile, ziarele timpului şi documentele de arhivă expuse provin de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Arhiva Primăriei Municipiului Satu Mare, Arhivele Naționale ale României – Biroul Judeţean Satu Mare, TVR şi alte surse on-line, cărora muzeul sătmărean le aduce mulțumiri pe această cale pentru excelenta colaborare.

Fotografiile Janitzky Pál sunt păstrate în colecția privată Pozsonyi Péter, succesorul familiei. Intenţia Muzeului Județean și a partenerilor, sub coordonarea Primăriei Municipiului Satu Mare, a fost cu totul alta. Inițial s-a dorit realizarea celei mai mari expoziţii stradale din istoria oraşului, care să surprindă atât cursul Someşului de-a lungul istoriei Sătmarului, cât şi tragicele evenimente din 14 mai 1970, urmate de reconstrucţia şi urbanizarea oraşului nostru.

Din păcate, situaţia cunoscută prin care trecem astăzi, a obligat Muzeul Județean să adopte această soluţie de expoziţie virtuală, pentru ca sătmărenii să nu uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol, Satu Mare fiind cea mai afectată localitate din România la aceste inundaţii.

Menţionăm că toate drepturile de autor, conform legislaţiei în vigoare, aparţin Muzeului Judeţean Satu Mare şi partenerilor, multiplicarea sau utilizarea informaţiilor şi imaginilor expuse fiind interzisă fără acordul instituției.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 mai 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.