14 Mai 1970. Se împlinesc 50 de ani de când apele Someșului au devastat Sătmarul

Primăria Municipiului Satu Mare și autoritățile județene obișnuiau an de an să organizeze acțiuni de comemorare a victimelor inundațiilor cu efecte catastrofale pentru Satu Mare, din 14 Mai 1970. Acum, la împlinirea a 50 de ani de când Someșul a luat vieți, case, bunuri și speranțe, nu va avea loc nicio comemorare cu participare largă cum era până acum. Însă rudele celor 56 de înecați, și toți sătmărenii, pot spune în inima lor sau cu voce tare o rugăciune pentru pomenirea lor!

Apele Someșului au luat la 14 Mai 1970 56 de vieți omenești, au distrus aproape 5.000 de case și au afectat alte 28.000 de case, precum și 120.000 hectare de teren.

În 14 mai 1970, la ora 12.00, apele Someșului au atins cote inimaginabile, 900 cm, ceea ce a însemnat o depășire cu peste doi metri a cotei de inundație, cu mai bine de un metru a tuturor digurilor, care au cedat. A urmat o activitate febrilă de evacuare a populației: peste 37.000 de persoane au primit adăpost în școli, cămine culturale, internate, sediile instituțiilor de stat.

Debitul Someșului a atins 3.600 mc pe secundă, cât debitul obișnuit al Dunării, și o lățime în multe locuri de 15 km. Fabricile sătmărene și-au încetat activitatea. S-au depus eforturi uriașe pentru salvarea utilajelor, liniilor de producție.

Toate forțele umane și materiale au fost dirijate în direcția întăririi digurilor și salvarea a tot ce se mai putea salva. Cu toate eforturile, o treime din oraș a fost acoperită de ape. 4.900 de case de pe 171 de străzi s-au făcut una cu pământul. Viteza apei era de 36 km pe oră. O serie de sate au fost inundate.

Oameni din toată țara și-au adus contribuția la procesul de refacere a Sătmarului. Spiritul de solidaritate s-a dovedit și prin convoaiele largi de camioane care au început să sosească la Satu Mare, din alte regiuni ale țării și din străinătate, cu ajutoare pentru cei sinistrați. Atunci s-au stabilit legăturile de înfrățire cu orașele Zutphen și Wolfenbuttel, relații care s-au menținut și peste patru decenii.

Data de 14 Mai 1970 a însemnat o tragedie cu care Satu Mare nu s-a mai confruntat. Pe de altă parte, tot în 14 Mai 1970 a renăscut solidaritatea sătmărenilor, a renăscut un oraș. Monumentul din Piața 14 Mai din municipiul Satu Mare a fost ridicat în amintirea veșnică a acestei pagini negre din trecutul recent al orașului.

Pentru a putea vedea mai multe imagini și filme documentare care surprind dezastrul produs de apele revărsate ale Someșului, vă invităm să vizitați expoziția virtuală postată pe pagina de web a Muzeului Județean Satu Mare: http://www.muzeusm.ro/expozitii/1970-14-mai-50-de-ani/

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 mai 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.