Scriitorul Viorel Câmpean prezintă cel de-al patrulea volum din seria ,,Oameni și locuri din Sătmar”

După 12 ani de la apariția primului volum ”Oameni și locuri din Sătmar”, avem în față cel de-al patrulea volum, care a apărut la Editura Sătmăreană ”Citadela”, în condiții grafice excelente. Este o lucrare voluminoasă, are 463 de pagini în care autorul ne prezintă acele personalități sătmărene care au jucat un rol important în cultura locală și chiar românească. Sunt strânse în acest volum articolele care au apărut în revistele din vremea noastră, între anii 2015-2018.

Prin această carte dr. Viorel Câmpean reușește să evite ca materialele să fie sortite efemerului. ”Efemeritatea fiind din păcate, una dintre caracteristicile publicisticii contemporane”, mărturisește chiar el în Cuvântul autorului. În volum este cuprins și un text care nu a apărut până acum tipărit, este vorba despre contribuția la un simpozion dedicat centenarului Unirii Transilvaniei cu România.

Autorul se gândește la editarea unor volume care să dezvolte conținutul textelor, așa ar fi de exemplu volumul ”Contribuții la istoria folcloristicii sătmărene”, sau ”Familii românești din Sătmarul de odinioară”. Suntem convinși că cele 41 de articole, care tratează viața și activitatea acestor personalități precum, episcopul Grigore Maior, Antoniu Băliban, Iosif Vulcan, Ilie Carol Barbul, Alexandru Doboși, George Pop de Băsești și mulți alții, vor contribui la cunoașterea mai bine a istoriei locale, fiindcă așa cum scrie autorul, ”istoria mare este făcută din istoria cea mică, locală”.

Lucrarea este întregită cu o listă cu bibliografia folosită, o listă exhaustivă, care se întinde pe nu mai puțin de 38 de pagini. Lista cuprinde atât arhivele consultate, cât și manuscrisele, documentele și statisticile folosite. S-a consultat o listă lungă de anuare școlare, sematisme, apoi volume, studii și articole, cât și un bogat material preluat din presa vremii.

Transmitem calde felicitări autorului care reușește să redescopere în fața contemporanilor oamenii din Sătmar oameni de seamă ai acestor locuri și să le perpetueze astfel memoria.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 iunie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Responses to Scriitorul Viorel Câmpean prezintă cel de-al patrulea volum din seria ,,Oameni și locuri din Sătmar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.