PNL Satu Mare: Planul european de redresare completează eforturile Guvernului

”Guvernul liberal a spus încă de la început că pentru a trece peste această perioadă economică complicată vor fi folosite fonduri proprii, fonduri europene și bani pe care îi vom împrumuta de pe piețele interne și internaționale. Deja românii cunosc programele pe care le-a lansat guvernul, precum IMM Invest – prin care sunt ajutate companiile românești afectate de criză – sau plata angajaților aflați în șomaj tehnic. Acum Guvernul PNL are oportunitatea unor utilizării unor fonduri de 33 de miliarde de euro prevăzute în Planul de redresare economică al Uniunii Europene.

33 de miliarde de euro pentru redresarea economică și reconstrucția României

România va utiliza fondurile europene prevăzute în planul de redresare economică pentru Europa în mod responsabil. Comisia Europeană a transmis acest proiect către Parlamentul European și către Consiliul European, ce urmează să-l aprobe. Țara noastră este una dintre țările câștigătoare, alături de Spania și Italia. Am reușit să negociem la Bruxelles un pachet foarte mare, al 6-lea în Uniunea Europeană. Astfel, România va primi în total 33 de miliarde de euro  – din care 19 miliarde fonduri nerambursabile. România este a doua țară din Europa de Est ca sumă totală pe care o va primi de la UE, după Polonia. Ne propunem să atragem toți acești bani și să-i folosim înțelept, pentru dezvoltarea economiei românești, pentru sprijinirea companiilor românești, pentru angajații români și chiar pentru a construi noi spitale regionale de care avem atât de mare nevoie.

Peste un milliard și jumătate de euro din fonduri europene folositi deja pentru combaterea pandemiei

Până acum, guvernul PNL a atras fonduri europene substanțiale pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste un milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 20 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Fonduri europene salvate, întârzieri recuperate

În doar 6 luni, guvernul PNL a recuperat întârzieri de ani de zile: au fost semnate contractele pentru spitale regionale din Craiova și Iași pe care PSD a eșuat să le facă în 6 ani, au fost lansate 13 apeluri de proiecte cu finanțare europeană care cumulează peste 800 de milioane de euro, s-a evitat dezangajarea a 600 de milioane de euro încă din primele săptămâni de guvernare. România a depășit cu peste 467 milioane de euro ținta de dezangajare.  De asemenea, a fost alocat un buget de aproximativ 500 milioane de euro din fonduri europene pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România. În plus, România a adoptat deja cadrul legislativ care va permite să putem absorbi bani europeni chiar din prima zi a viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027. Este pentru prima dată de când România a aderat la UE când este adoptat din timp cadrul legislativ pentru viitorul exercițiu financiar.

Dezastrul guvernării PSD în materie de fonduri europene:

Au ratat construcția celor 3 spitale regionale care fuseseră aprobate de Comisia Europeană pentru a fi construite din fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020, adică din bani gratis. Contractele a două din cele 3 spitale au fost semnate de Guvernul PNL în doar 6 luni.

Timp de șase ani, 2014 – 2019, Guvernele PSD au atras doar o treime din fondurile europene structurale și de coeziune alocate României din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2014 – 2020. Revine în sarcina Guvernului PNL să atragă în timpul rămas restul de două treimi din bani.

Fraude cu fonduri europene. Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene prin favorizarea companiei TelDrum.

Eșec în construcția autostrăzilor, întârzieri-record și pagube în buzunarul românilor. Guvernele PSD au eșuat în utilizarea miliardelor de euro fonduri europene pentru construcția de autostrăzi. Cifrele spun totul: precedenta guvernare PSD promitea în ianuarie 2017 sute de kilometri de autostradă!  Dar niciun kilometru de autostradă nou nu a fost început și finalizat de precedenta guvernare PSD în 3 ani de zile. Au fost inaugurate doar bucăți din foste autostrăzi începute înainte și care au acumulat mii de zile de întârzieri sub guvernările PSD.

Uniunea Europeană a alocat în trecut sume uriașe de bani ce puteau fi folosite de fostele guverne ale României pentru construcția de noi spitale. În exercițiul financiar actual, care se încheie în curând, au existat bani pentru spitale. Chiar PSD în programul de guvernare din 2016 a promis că va construi 8 spitale regionale cu fonduri europene, însă când au ajuns la guvernare au început să critice instituțiile europene care ne rugau pur și simplu să facem proiecte și să le luăm banii!”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 iunie 2020. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.