Ardudul devine un adevărat centru de servicii sociale pentru persoanele defavorizate

Datorită Fondului Român de Dezvoltare Socială, Primăria Ardud a ajuns să acceseze fondurile necesare pentru realizarea unui centru multifuncțional în orașul Ardud. Primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma a prezentat toate detaliile proiectului ”Centru Multifuncțional Ardud”. Finanțarea necesară proiectului, a fost accesată prin Programul de Dezvoltare Locală, Reducerea Sărăciei și Creșterea Incluziunii Romilor, finanțat prin granturile comunității europene și norvegiene 2014-2021.

Denumirea proiectului este ”Centru Multifuncțional Ardud”. Grupul țintă este format din 1.150 de persoane din categoriile defavorizate. Valoarea totală a proiectului este 89.106.000 lei. 

Obiectivul general al proiectului este creșterea utilizării serviciilor sociale de către grupurile defavorizate din orașul Ardud, județul Satu Mare, prin realizarea unui centru multifuncțional în care serviciile sociale se vor diversifica, iar numărul beneficiarilor va crește atât cantitativ, cât și calitativ, acest centru putând oferi servicii pentru diferite categorii de vârstă, și diferite situații dezavantajate. Numărul beneficiarilor este estimat la 1.150 de persoane.

În cadrul centrului se dorește realizarea următoarelor servicii: 

  • cantină;
  • servicii educaționale pentru copii preșcolari, școlari;
  • activități sociale și educaționale pentru tinerii din comunitate;
  • activități culturale, medicale;
  • servicii de igienă;
  • activitate de consiliere vocațională, creșterea stimei de sine;
  • activități de responsabilitate socială, de implicare în viața comunității;
  • activități de parenting pentru mamele singure și cele cu mai mulți copii;
  • ateliere pentru tineri;
  • diferite activități de sănătate și activități de socializare care pot fi făcute și cu persoanele vârstnice din comunitate.

Conform strategiei localității Ardud, este prevăzut un centru de zi și o cantină socială. 

Obiectivul de investiție propus va funcționa ca destinație ”Centru multifuncțional Ardud”, cu regim de înălțime parter + un etaj, și va cuprinde: bucătărie, sală de mese, grupuri sanitare pe sexe, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, grup sanitar pentru personal, cabinet medical cu izolator, cabinet medical pentru tratament, cabinet medical pentru consultații, spații de igienizare cu dușuri, mașini de spălat, uscătoare, mașini pentru călcat rufe, birou șef centru, săli de activități. 

În urma executării lucrărilor de construcție care sunt prevăzute în cadrul acestui proiect, situația clădirii se va prezenta astfel: Clădirea centrului multifuncțional va avea parter și un etaj, se vor amenaja spațiile interioare astfel încât ele să corespundă standardelor de calitate și confort prevăzute de normele europene, precum și activităților desfășurate. Planșeele vor fi din beton armat, pe o rețea de grinzi și centuri din beton armat, cadre centrale longitudinale și transversale în interior.

”Caracteristicile tehnice și complexitatea clădirii sunt vaste, la care au lucrat mai multe echipe de proiectanți, a căror muncă se vede aici, în aceste proiecte, în toate aceste dosare și planșe. Proiectanții evident că au lucrat împreună cu echipa de proiect din cadrul Primăriei Orașului Ardud. A fost o muncă intensă, care s-a finalizat cu bine, s-au obținut toate avizele și autorizațiile impuse de legislația în vigoare, proiectul fiind acum pregătit pentru a fi depus spre finanțare în așa fel încât în viitor să fie realizat acest centru multifuncțional care ni l-am dorit și ni-l dorim foarte mult la nivelul orașului Ardud pentru a completa, a întregi celelalte dotări din acest domeniu”, spune primarul Ovidiu Duma. 

”Colaborarea cu Fondul Român de Dezvoltare Socială este mai vechi la nivelul orașului Ardud, Primăria mai având proiecte depuse și câștigate pe această finanțare, atât singuri, cât și în parteneriat cu Organizația Caritas, cu  care așa cum se știe, la nivelul orașului Ardud funcționează un complex educativ, ”Integreto”, și o unitate de asistență socială, medicală, de foarte mare folos pentru persoanele vârstnice și defavorizate. Tot prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, la Ardud s-a câștigat anii trecuți o finanțare și s-au implementat rezultatele care se regăsesc și se văd și în ziua de astăzi. Este vorba de asfaltarea străzilor din cartierul Lăutarilor, locuit de romi, reabilitarea unei clădiri în care acum funcționează biblioteca, sediul Forumului German, respectiv săli pentru desfășurarea de activități culturale, sociale, educative. A fost și un program prin care, timp de un an de zile, s-au acordat pachete cu materiale sanitare, de igienă, pentru protecția mediului, s-au achiziționat instrumente muzicale și s-au ținut cursuri cu instructori pentru copiii din comunitatea romă și din cei din comunitatea de persoane dezavantajate. 

Acum suntem la acest proiect foarte generos, de care ne bucurăm, pentru care mulțumim finanțatorului, și dorim ca în continuare să beneficiem de fondurile puse la dispoziție de FRDS, în acest scop intenționând mai întocmim și alte proiecte de finanțare, la care sperăm să avem succes, în folosul și în beneficiul comunității noastre. Mulțumim tuturor celor implicați, și dorim succes pe mai departe în implementarea acestui proiect și a altor proiecte pe care le vom accesa”,  a declarat edilul orașului Ardud. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 iunie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.