Pacienţii vor plăti o nouă taxă în spital, dacă vor să fie trataţi sau consultaţi de un anumit medic

Un proiect pilot întocmit de Ministerul Sănătăţii arată că, de la 1 septembrie, pacienţii din spitalele de stat vor fi taxaţi ca la privat. Aceasta este soluţia ministerului ca să poată mări salariile personalului medical. Proiectul pilot pentru salarizarea medicilor şi asistenţilor sociali ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie 2013. Dacă un pacient alege să se trateze la un anumit medic, va trebui să achite o taxă de până la 1.500 lei. Taxa va fi stabilită de fiecare spital în parte, iar valoarea taxei va fi de cel mult 1.500 lei pentru fiecare pacient internat. O consultaţie pentru pacienţii din ambulatoriu va costa cel mult 150 lei.

spitalPotrivit acestui proiect medicii vor fi plătiţi astfel: parte fixă (salariu de bază), parte variabilă (pregătire profesională, calitatea muncii, cantitatea muncii, fidelizarea muncii), sporuri pentru condiţii de muncă, venituri din gărzi, venituri din taxa plătită de pacienţi.

Cum este distribuită taxa? 70% din sumă va fi acordată medicului care conduce procesul terapeutic, 20% către personalul auxiliar, iar 10% unităţii sanitare. Potrivit noului proiect al Ministerului Sănătăţii medicii ar putea primi mai mulţi bani în funcţie de pregătirea profesională, adică atestate, a II-a specialitate, masterat, doctorat, publicaţii.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a explicat la Realitatea TV că nu există niciun proiect şi că informaţiile sunt doar nişte ciorne. “O asemenea informaţie este incorectă, e o minciună. În acest moment se lucrează la un proiect de lege pentru salarizarea personalului medical. Sunt variante nefinalizate, neterminate. Dar nu e nimic asumat! Vorbim de ideile unora sau altora. Până când nu e asumat de conducerea Ministerului nu există!”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu la Realitatea Tv.

Ministrul Sănătăţii a declarat la că în luna iunie-iulie proiectul fi gata. “Trebuie să-l supunem dezbaterii publice două trei luni pentru că e un proiect foarte complex. Sperăm să intre în vigoare cu anul 2014″, a declarat Nicolăescu. De asemenea, acesta a dat asigurări că nu “va băga nimeni mâna în buzunarul cetăţenilor”. “Pentru majorarea  salariilor se vor lua bani din sistem, prin reorganizare, prin restructurarea sistemului şi cu bani de la buget. Nu vom lua bani de la cetăţeni. Nu bagă nimeni mâna în buzunarul omului”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 29, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.